Steriliteti mashkullor dhe kanceri i prostatës kanë të njëjtën arsye?


Burrat infertilë kanë më shumë rrezik të kontraktojnë një formë agresive të kancerit të prostatës. Kjo u demonstrua nga një studim klinik që përfshin 22.562 burra të ekzaminuar për infertilitet për një periudhë 30-vjeçare.

Studimi u krye në 15 qendra të ndryshme në Kaliforni që adresonin sterilitetin e burrave. Numri i rasteve të kancerit të prostatës që gjenden në këtë grup pacientësh u krahasua me një grup personash që ishin në të njëjtën moshë dhe nga e njëjta zonë dhe që nuk kishin probleme me sterilitetin.

Burrat që janë provuar sterilë ishin dy herë më të predispozuar të kontraktonin një formë agresive të kancerit të prostatës në krahasim me burrat që nuk ishin gjetur infertilë.

Doktori Thomas Walsh, i cili drejtoi studimin, beson se duhet kërkuar një shkak i zakonshëm që shkakton infertilitet dhe kancer të prostatës. Së pari , ai tregon, shkaqet e infertilitetit duhet të identifikohen dhe më pas ata individë që testohen për zbulimin e hershëm të kancerit të prostatës. Studiuesit u befasuan nga konstatimi se njerëzit me cilësi të dobët të spermës në vitet e tyre të reja mund të zhvillojnë kancer agresiv të prostatës në jetën e mëvonshme.

Shkaku i shoqërimit midis këtyre dy sëmundjeve mendohet të jetë një defekt në kromozomin Y ose dëmtim në nivelin e ADN-së,

Kristian Tore Jorgensen nga Instituti i Epidemiologjisë në Kopenhagë, Danimarkë, beson se pasi kanceri i prostatës është një kancer me rritje shumë të ngadaltë që jep simptoma në pleqëri, burrat jopjellorë mund të kenë së pari kancerin e prostatës dhe se shkaku i infertilitetit është kanceri i pa diagnostikuar i prostatës.

Lidhja midis sterilitetit mashkullor dhe kancerit agresiv të prostatës është shkaktuar nga funksionimi jo i duhur i prostatës në kancerin e prostatës ende të pa diagnostikuar.

Nëse vërtetohet marrëdhënia midis shkaqeve të këtyre dy sëmundjeve, ne do të ishim në gjendje të zbulonim kancerin e prostatës në vetë fillimin e tij dhe trajtimi do të bëhet me kohë.

LEXO EDHE:

Back to top button