Studentët dalin në protesta në Athinë, shkak funksionimi i universiteteve private

Studentët dalin në protesta në Athinë, shkak funksionimi i universiteteve private

Mijëra demonstrues protestuan këtë të premte në Athinë kundër planit të qeverisë për të lejuar funksionimin e universiteteve private, kundër të cilit studentët protestojnë prej javësh duke pushtuar godinat e fakulteteve shtetërore. Ligji pritet të miratohet këtë të premte nga deputetët e parlamentit grek.

Në një fjalim para parlamentarëve, kryeministri grek Kyriakos Mitsotakis tha se kjo është “një garanci për liri më të madhe dhe akses më të madh në dije“.

Partitë opozitare kundërshtojnë miratimin e ligjit duke pretenduar se ai është në kundërshtim me Kushtetutën.

Deputeti i partisë më të madhe opozitare, Syriza e majtë, Haris Mamoulakis tha gjatë një debati treditor në parlament se “Qeveria po prezanton në këtë mënyrë konceptin e meritokracisë që paguhet nga tarifat e shkollave”. Kush ka para do të studiojë lëndën: Fuqia e Privilegjit”.

Reformat arsimore në Greqi janë shpesh të ngjyrosura politikisht dhe aktivizmi universitar është i lidhur historikisht me lëvizjet pro-demokracisë, por është përdorur gjithashtu si një strehë për grupet e dhunshme protestuese.

Megjithëse arsimi i lartë privat është i ligjshëm në Greqi, ligji i ri do t’i bënte diplomat nga institucionet private të barabarta me universitetet publike. Universitetet e huaja do të lejohen të hapin degë në Greqi me status jofitimprurës pavarësisht tarifave të shkollimit.

Sipas Ministrisë së Arsimit, më shumë se 650,000 studentë ndjekin mësimet në universitetet shtetërore në Greqi dhe 40,000 studiojnë jashtë vendit.

Qeveria e Mitsotakis ka prezantuar së fundmi një sërë reformash progresive në Greqi si legalizimi i martesave të të njëjtit seks dhe futja e votimit me postë për zgjedhjet e ardhshme të Parlamentit Evropian në qershor.

LEXO EDHE:

Back to top button