Studimi i ri zbulon: Gënjeshtra e fëmijëve për të mbrojtur ndjenjat e tyre ka pasoja negative

Studimi i ri zbulon: Gënjeshtra e fëmijëve për të mbrojtur ndjenjat e tyre ka pasoja negative

Hulumtimet e shkencëtarëve nga Singapori tregojnë se fëmijët që e dinë se prindërit i gënjejnë kanë më shumë gjasa që ta zhvillojnë vetë këtë zakon.

Një studim nga Universiteti Teknologjik Nanyang ndoqi sjelljen e 564 fëmijëve midis moshës 11 dhe 12 vjeç për të hetuar ndikimin e gënjeshtrave të prindërve në ndershmërinë e fëmijës, raporton The Sun.

“Lajmi i keq për prindërit është se ndonjëherë ndershmëria mund të jetë më e mira”, tha psikologu Dr. Setoh Pei Pei, i cili mori pjesë në studim.

Ai paralajmëron se ndërsa gënjeshtrat “e bardha” mund të jenë me qëllime të mira, nëse fëmijët e kuptojnë se prindërit i kanë gënjyer, kjo mund të inkurajojë gënjeshtrat nga ana e tyre. Në hulumtim, gënjeshtrat u ndanë në dy grupe: instrumentale dhe “gënjeshtra të bardha”.

Ato instrumentale janë ato që prindërit përdorin për t’i detyruar fëmijët të ndryshojnë sjelljen e tyre, për shembull duke thënë se nuk kanë para nëse fëmijët lypin lodra të reja.

“Gënjeshtrat e bardha” klasifikohen si ato që përdoren për të përmirësuar ndjenjat emocionale të fëmijëve, për shembull, duke thënë se loja e tyre në piano është “e bukur” kur është në të vërtetë keq.

Shkencëtarët hetuan se sa shpesh shqiptojnë prindërit, domethënë fëmijët dëgjojnë shprehje që lidhen me instrumentale ose “gënjeshtra të bardha”. Fëmijët u pyetën gjithashtu se sa shpesh i gënjejnë prindërit e tyre. Prindërit u pyetën gjithashtu se sa shpesh i gënjejnë fëmijët e tyre.

Gënjeshtra instrumentale e prindërve lidhej ndjeshëm me gënjeshtrën e fëmijëve, ndërsa “gënjeshtra e bardhë” lidhej me gënjeshtrën e fëmijëve nëse fëmijët e dinin që prindërit e tyre po i gënjejnë.

“Kështu, gënjeshtra instrumentale rrit ndjeshëm gjasat që fëmijët të gënjejnë edhe prindërit e tyre”, përfundoi doktor Pei Pei.

LEXO EDHE:

Back to top button