Studimi: Një gotë me këtë lëng ndihmon në uljen e presionit të gjakut
Studimi: Një gotë me këtë lëng ndihmon në uljen e presionit të gjakut
Hipertensioni , dmth presioni i lartë i gjakut , është një gjendje potencialisht e rrezikshme. Nëse një person ka presion të lartë të gjakut, kjo do të thotë se zemra e tij duhet të punojë më shumë se zakonisht për të pompuar gjakun. Me kalimin e kohës, kjo krijon presion shtesë në zemër, enët e gjakut dhe organet e tjera. Për më tepër, nëse nuk trajtohet, mund të ketë pasoja të rënda, si goditje në tru dhe sulme në zemër. Dihet se dieta është një faktor kryesor që kontribuon në hipertension, dhe ushqimet e pasura me kripë janë një nga fajtorët kryesorë.
Kjo për shkak se kripa ndihmon trupin të mbajë ujin, duke rritur presionin e gjakut. Megjithatë, ajo që hamë dhe pimë mund të ketë efekt të kundërt.
Por sipas një studimi të vitit 2015, një pije e bërë nga perime me rrënjë mund të ulë presionin e lartë të gjakut nëse konsumohet çdo ditë. Një ekip nga Universiteti Queen Mary i Londrës zbuloi se pirja e lëngut të panxharit çdo ditë ka një efekt të rëndësishëm në presionin e gjakut. Ata zbuluan se një gotë 250 mililitra me lëng panxhari rezultoi në një ulje mesatare të presionit të gjakut me rreth 8/4 mmHg.
Shumë pjesëmarrës të studimit panë që nivelet e presionit të gjakut të ktheheshin në një interval të sigurt.
Studiuesit thanë se kjo ishte domethënëse, pasi çdo rritje prej 2 mmHg e presionit të gjakut mendohet të rrisë gjasat e vdekjes nga sëmundjet e zemrës me shtatë për qind dhe nga goditjet me 10 për qind.
Përfitimet e panxharit në uljen e presionit të gjakut lidhen me nivelet e larta të nitrateve dietike që gjenden në këtë bimë.
Studiuesja dhe autorja kryesore e studimit, Profesor Amrita Ahluwalia, shpjegoi: “Sëmundjet e zemrës dhe enëve të gjakut, të cilat mund të shkaktojnë sulm në zemër dhe goditje në tru, mbeten shkaku kryesor i vdekjes në botë. Megjithatë, ndryshe nga disa sëmundje të tjera serioze, ne jemi me fat që jemi në gjendje të bëjmë disa ndryshime në stilin e jetës që përmirësojnë në mënyrë dramatike shëndetin e zemrës dhe enëve të gjakut. Ky hulumtim ka treguar se marrja e përditshme e nitrateve inorganike mund të jetë po aq efektive sa ndërhyrjet mjekësore në uljen e presionit të gjakut, dhe më e mira që mund të gjejmë është te panxhari dhe perimet e tjera me gjethe”.
Një artikull i botuar së fundmi doli në një përfundim të ngjashëm. Një meta-analizë, e botuar në vitin 2022, shqyrtoi shtatë studime ekzistuese dhe arriti në përfundimin se nitratet, që gjenden në lëngun e panxharit, ulin presionin sistolik të gjakut. U arrit në përfundimin se konsumimi ditor i lëngjeve për 60 ditë jep rezultatet më të mira.
Nëse jeni të shqetësuar për presionin tuaj të gjakut, duhet të flisni me mjekun tuaj të përgjithshëm.