Sulmi i panikut – pse ndodh dhe cilat janë simptomat?

Sulmi i panikut - pse ndodh dhe cilat janë simptomat?

Një sulm paniku karakterizohet nga një ndjenjë frike e papritur, dërrmuese që zgjat disa minuta dhe shoqërohet me simptoma të shumta. Zakonisht ndodh papritur, shpejt arrin kulmin dhe zgjat nga dhjetë minuta deri në gjysmë ore.

Një atak paniku karakterizohet nga simptoma të forta, si gulçim, puls i shpejtë që mund të shoqërohet me aritmi kardiake, dridhje, djersitje, dobësi ose marramendje, ndjesi shpimi gjilpërash në duar dhe këmbë, të fikët ose frikë nga vdekja. Kur çdo gjë kalon, ndihet dobësi, lodhje dhe rraskapitje.

Një sulm paniku është më shumë se frika

Është një reagim i trupit tonë sipas parimit “lufto ose ik”. Duket se vjen dhe fillon nga hiçi, dhe shpesh nuk ka asnjë arsye të dukshme për shfaqjen e simptomave. Kjo është një pjesë e arsyes pse quhet “sulm”. Mund të jetë aq e papritur dhe intensive saqë ndihemi të pafuqishëm, të paaftë për të lëvizur ose për të menduar qartë.

Rritja e adrenalinës bën që zemra të rrahë më shpejt dhe mund të shfaqen edhe probleme me frymëmarrjen. Na shtrëngohet fyti dhe nuk mund të gëlltisim ose mund të mendojmë se do të mbytemi dhe këto ndjenja mund ta bëjnë të vështirë frymëmarrjen. Ndonjëherë ndihemi aq të dobët sa e gjithë dhoma fillon të rrotullohet.

Një simptomë e një ataku paniku mund të jetë edhe djersitja në pëllëmbët e dorës ose në vende të tjera. Përveç kësaj, i gjithë trupi mund të fillojë të dridhet. Kur gjaku shkon në zemër dhe muskuj, gishtat e dorës ose këmbëve mund të mpihen ose të kenë një ndjesi shpimi gjilpërash.

Sa zgjat një sulm paniku?

Një atak paniku zakonisht shfaqet papritur dhe arrin kulmin pas rreth 10 minutash. Sulmet rrallë zgjasin më shumë se një orë, dhe shumica përfundojnë në 20 ose 30 minuta dhe nuk janë gjithmonë të njëjta.

Kur duhet të shihni një mjek?

Ju ndoshta nuk keni nevojë të shqetësoheni nëse keni pasur vetëm një ose dy sulme që u larguan pa ndonjë problem tjetër. Por nëse ato ndodhin më shpesh ose nëse jeni të shqetësuar, duhet të shkoni te mjeku.

Çfarë mund të shkaktojë një sulm paniku?

Sulmet e panikut shpesh lidhen me stresin. Ndonjëherë ka një shkak fizik, për shembull, probleme të tiroides ose një rënie e papritur e sheqerit në gjak. Shumë kafeinë ose përdorimi i drogave të tilla si amfetamina ose kokaina, ose abuzimi me alkoolin janë gjithashtu shkaqe të mundshme të sulmeve të panikut.

Aktivitetet që reduktojnë ankthin si shoqërimi, gjumi i mirë, aktiviteti fizik, teknikat e relaksimit dhe shmangia e cigareve, kafeinës dhe alkoolit rekomandohen për të reduktuar sulmet dhe për të lehtësuar simptomat.

LEXO EDHE:

Back to top button