Telefonat inteligjentë janë si dr*ga për fëmijët: A po e inkurajoni varësinë e tyre?

Përdorimi i një smartphone ka një efekt të ngjashëm me ilaçet. Mund t’ju duket e çuditshme dhe e tmerrshme, por është e vërteta e ashpër. Të lejosh fëmijët të luajnë me telefonat inteligjentë është si t’u japësh drogë.

Një terapist i varësisë nga Britania e Madhe e pohon këtë pasi kreu një hulumtim dhe arriti në përfundimin se varësia nga smartfonët tek adoleshentët është në rritje.

Miliona njerëz lëvizin nëpër mediat sociale gjatë gjithë ditës duke shpresuar të gjejnë diçka “interesante” në Instagram ose Facebook. Ky zakon mund të kthehet në një varësi ashtu si pirja e alkoolit ose përdorimi i drogës. A e dini se tërheqja nga këto pajisje shfaq të njëjtat simptoma si kur trajtohen varësi të tjera?

Situata nuk është më interesante apo qesharake. Bëhet fjalë për varësinë dhe është një punë serioze.

Profesorja Jennifer Im nga Universiteti Kwangwon në Korenë e Jugut publikoi rezultatet e një studimi mbi varësinë nga smartfonët. Studimi i saj përfshinte 2000 fëmijë 12-vjeçarë. Profesori shpjegon se kjo varësi mund të ndikojë në shëndetin mendor dhe fizik të fëmijëve, si dhe në suksesin e tyre në shkollë.

50% e adoleshentëve kanë një smartphone në dorë gjatë gjithë kohës

Sondazhe të ndryshme kanë treguar se më shumë se 50% e adoleshentëve janë të varur nga telefonat inteligjentë dhe janë të vetëdijshëm për këtë. Rreth 84% e këtyre adoleshentëve thanë se nuk mund të kalonin një ditë të tërë pa përdorur smartfonin e tyre.

Kjo varësi mund të shkaktojë depresion, ankth, dhimbje të qafës dhe kyçeve, shqetësime të gjumit dhe ndjenjën e pasigurisë.

Shenjat e varësisë nga smartphone

Si të dalloni nëse dikush është i varur nga telefoni i tij? Ata e kontrollojnë atë pa ndonjë arsye të veçantë dhe mërziten nëse telefoni i tyre nuk është në dorë. A e dini se ka njerëz që zgjohen gjatë natës për të kontrolluar telefonin e tyre?

Kjo varësi trajtohet si çdo varësi tjetër dhe “pacientët” përballen me zemërimin, depresionin, tensionin dhe shqetësimin.

Prindërit japin një shembull për fëmijët

Sipas revistës Pediatrics Child Health, prindërit japin shembullin më të madh për fëmijët. Prindërit janë ata që mund të parandalojnë zhvillimin e kësaj varësie me një hap shumë të thjeshtë: Ndaloni të përdorni smartfonin aq shumë gjatë ditës. Nëse fëmijët nuk ju shohin me telefonin në duar gjatë gjithë kohës, ky është një shembull i përsosur. Gjithashtu, bëni rregull që celularët dhe pajisjet e tjera të mos sillen në tryezën e ngrënies gjatë vakteve familjare.

Profesorët Gene Twenge dhe Keith Campbell nga Universiteti Shtetëror i San Diegos mblodhën të dhëna nga 40,000 fëmijë në Shtetet e Bashkuara midis moshës 2 dhe 17 vjeç. Rezultatet treguan se koha që fëmijët kalojnë në rrjetet sociale apo duke parë video në pajisje elektronike ndikon në mirëqenien e tyre emocionale.

Rreth gjysma e fëmijëve që përdorin një smartphone për dy ose më shumë orë në ditë janë më të padurueshëm dhe nervoz dhe nuk mund të qetësohen lehtë.

Kalimi i orëve me një smartphone në dorë i bën adoleshentët më nervozë, mendjemëdhenj dhe më pak kurioz. Për të mos përmendur se i bën ata më pak të shoqërueshëm.

Kufizoni përdorimin e telefonave inteligjentë dhe pajisjeve të tjera

Fëmijët deri në pesë vjeç mund të përdorin smartfonin ose tabletin maksimumi një orë në ditë. Fëmijët dhe adoleshentët e moshës shkollore mund të kalojnë gjithsej deri në dy orë në ditë në telefonat inteligjentë dhe pajisje të ngjashme.

Telefonat inteligjentë bëjnë më shumë dëm sesa mirë dhe për fat të keq disa prindër nuk e kuptojnë ose nuk e pranojnë këtë. Po, ato janë të dobishme për të mbajtur kontakte, por përdorimi i tepërt mund t’i bëjë njerëzit në ankth dhe depresion. Kufizoni kohën që fëmija juaj kalon para ekranit dhe ndiqni gjithashtu këtë rregull.

E thjeshtë, apo jo?

LEXO EDHE:

Back to top button