Tre liqenet me ngjyra të ndryshme në Etiopi! Vetëm njëri është ‘miqësor’ për njeriun

Tre liqenet me ngjyra të ndryshme në Etiopi! Vetëm njëri është ‘miqësor’ për njeriun

Tre liqene ngjitur me njëra tjetrën, por secila me ngjyrë të ndryshme, kanë mahnitur prej vitesh turistët në Etiopi. Imazhet e reja të kapura nga NASA tregojnë mrekullinë natyrore që këto liqene paraqesin.

Tre liqenet janë liqeni i Shalës, që ka një nuancë blu të thellë, Liqeni Abijatta, që ka ngjyrë të gjelbër dhe liqeni Langano, që ka një nuancë të verdhë. Ngjyrat e pazakonta janë rezultat i faktorëve të shumtë, duke përfshirë kiminë e ujit, thellësinë dhe jetën e egër të banuar. Liqenet janë të vendosura në Luginën e Riftit të Madh të Etiopisë, rreth 200 kilometra në jug të kryeqytetit.

Liqeni i Shalës, i cili është rreth 12 km i gjatë dhe 28 km i gjerë në pikën e tij më të gjerë, është më i thelli nga tre liqenet, me një thellësi maksimale prej 266 metra, gjë që e bën ujin të shfaqet një ngjyrë blu e thellë. Liqeni ka vrima të shumta në fund të tij që pompojnë squfur në ujë. Si rezultat, liqeni është shumë alkalik, që do të thotë se ka një pH shumë të lartë.

Liqeni Abijatta, i cili është rreth 17 km i gjatë dhe 15 km i gjerë, është më i cekët nga tre liqenet, me një thellësi maksimale prej 14 m. Ngjyra e gjelbër e liqenit Abijatta ka shumë të ngjarë për shkak të një lulëzimi të fitoplanktonit në sipërfaqen e tij.

Liqeni Langano, i cili është rreth 18 km i gjatë dhe 16 km i gjerë, ushqehet kryesisht nga përrenjtë në lindje. Ngjyra e verdhë e liqenit vjen nga sedimenti kafe që transportohet nga malet e afërta nga lumenjtë që e ushqejnë atë. Ky është i vetmi liqen ku njerëzit mund të lahen të sigurt pasi nuk ka parazitë për sëmundje dhe nuk është alkalik.

LEXO EDHE:

Back to top button