Twitter është tërhequr nga kodi vullnetar i BE-së kundër dezinformimit

Twitter është tërhequr nga kodi vullnetar i BE-së kundër dezinformimit

Rrjeti social Twitter është tërhequr nga kodi vullnetar i Bashkimit Evropian për të luftuar dezinformimin në internet, njoftoi Komisioni Evropian.

Komisioneri i Tregut të Brendshëm Thierry Breton tha se Twitter po braktiste një kod vullnetar të praktikës së mirë për të luftuar dezinformimin.

“Por detyrimet mbeten. Mund të vraposh, por nuk mund të fshihesh”, shkroi Breton në Twitter të premten vonë.

Kodi përfshin një detyrim për të monitoruar reklamat politike, për të ndaluar financimin e autorëve të dezinformatave dhe për të bashkëpunuar me organizatat që kontrollojnë faktet. Breton tha se luftimi i dezinformimit do të ishte një detyrim ligjor sipas të ashtuquajturit Akti i Shërbimeve Dixhitale, i cili hyn në fuqi më 25 gusht.

Ligji i ri do të thotë gjithashtu se kompanitë do të duhet të moderojnë platformat e tyre dhe të heqin përmbajtjen e dëmshme si dezinformimi dhe të vendosin protokolle për të bllokuar përhapjen e tij. Kompanitë gjithashtu duhet të rrisin transparencën në lidhje me marrëdhëniet e tyre me përdoruesit e tyre dhe të thjeshtojnë kontratat me ta.

“Ekipet tona do të jenë të gatshme për të zbatuar (ligjin),” shkroi Brereton. Twitter dhe rrjete të tjera sociale, duke përfshirë TikTok, Meta dhe Google, nënshkruan kodin vullnetar në vitin 2018. Në shkurt, komisioni publikoi raporte sesi platformat po zbatonin kodin dhe vuri në dukje se Twitter nuk kishte dhënë “informacion specifik ose të dhëna të synuara” në lidhje me detyrimet e transparencës.

LEXO EDHE:

Back to top button