Ukraina rrit parashikimin e korrjes së drithërave në 65 milionë tonë

Ukraina rrit parashikimin e korrjes së drithërave në 65 milionë tonë

Qeveria ukrainase ka rritur parashikimin për korrjet e këtij viti të drithërave dhe farërave vajore.

Një takim i kryesuar nga kryeministri Denys Shmyhal u tha se korrjet e këtij viti pritet të jenë më të mëdha se sa ishin parashikuar fillimisht – 65 deri në 67 milionë tonë në vend të 60 milionë tonëve të parashikuar më parë.

Shymal tha se “me gjithë telashet, korrja vazhdon. Sipas informacionit të dhënë nga Ministria e Politikës Agrare dhe Ushqimit, gjatë periudhës së korrjes, ajo është kryer në një sipërfaqe prej 3.5 milionë hektarësh, në fakt 12 milionë u mblodhën tonë drithë nga kultura e re”, tha Shmyhal.

“Në qershor eksportuam 3.2 milionë tonë nga 5 milionë që nevojiteshin. Eksportet po rriten gradualisht me hekurudhë, rrugë dhe përmes porteve të Danubit. Portet detare do t’i zgjerojnë ndjeshëm këto kapacitete dhe fermerët do të kenë mundësi të reja për të shitur produktet e tyre”, tha ai.

Reagimi i Shmyalit erdhi pasi anija e parë që u largua nga një port i Detit të Zi i ngarkuar me grurë, kaloi përmes Qendrës së Përbashkët të Koordinimit në Stamboll.

Ai tha gjithashtu se ministritë e qeverisë po diskutonin me Këshillin Koordinues në Stamboll mundësinë e përfshirjes së porteve në rajonin e Mykolaiv në marrëveshjen për eksportimin e të korrave ukrainase.

Ndryshe, Rusia ka vazhduar edhe sot me bombardime në shtetin ukrainas duke shkaktuar viktima dhe dëme materiale.

LEXO EDHE:

Back to top button