“Universal Music” do të tërheqë këngët nga TikTok: Rrjeti social mbetet pa hitet e Taylor Swift, Drake, Adele…

"Universal Music" do të tërheqë këngët nga TikTok: Rrjeti social mbetet pa hitet e Taylor Swift, Drake, Adele...

Kompania më e madhe muzikore Universal Music ka vendosur të tërheqë miliona këngë të saj nga TikTok pas negociatave të dështuara të pagesës. Ky vendim do të thotë se ky rrjet social nuk do të ketë më akses në hitet e artistëve si Taylor Swift , D Weekend , Drake , Adele e shumë të tjerë, shkruan “BBC”.

Universal Music ka akuzuar TikTok për “kanosje” dhe tha se dëshiron të paguajë vetëm një “pjesë” të çmimit që paguajnë mediat e tjera sociale për qasje në katalogun e saj të gjerë. TikTok pretendon se kompania përfaqëson një “narrativë dhe retorikë të rreme”.

Kompanitë muzikore fitojnë honorare kur këngët e tyre luhen në platformat e transmetimit dhe të mediave sociale. Edhe pse TikTok – i cili është në pronësi të kompanisë kineze “Bytedance” – ka më shumë se një miliard përdorues, ai përfaqëson vetëm 1 për qind të të ardhurave totale të Universal, pretendon kompania.

Në një “letër të hapur për komunitetin e artit dhe muzikës”, kompania muzikore – e cila kontrollon rreth një të tretën e muzikës botërore – pretendoi se “në thelb, TikTok po përpiqet të ndërtojë një biznes të bazuar në muzikë pa paguar vlerën e drejtë për muzikën”. .

Ai gjithashtu thekson se, përveç kërkimit të “kompensimit adekuat për artistët tanë”, ajo kujdeset gjithashtu për “mbrojtjen e artistëve njerëzorë nga efektet e dëmshme të inteligjencës artificiale dhe sigurinë në internet për përdoruesit e TikTok”.

Kompania tha se do të ndalojë licencimin e përmbajtjes së saj për TikTok kur kontrata e saj të skadojë më 31 janar.

Në përgjigje, TikTok tha se ishte “e trishtueshme dhe zhgënjyese që Universal Music ka vënë lakminë e saj mbi interesat e artistëve dhe poetëve të saj”.

Kjo është hera e parë që një kompani muzikore ka ndërmarrë hapin e madh për të tërhequr këngët e saj nga një platformë.

Ndryshe, kompania muzikore zë pozitë dominuese në industrinë muzikore botërore. Ajo zotëron të drejtat për një numër të madh artistësh, nga The Beatles dhe The Rolling Stones te Elton John dhe Ariana Grande.

LEXO EDHE:

Back to top button