Valët e trurit udhëtojnë në një drejtim kur krijojmë kujtime dhe në drejtim të kundërt kur i kujtojmë ato

Valët e trurit udhëtojnë në një drejtim kur krijojmë kujtime dhe në drejtim të kundërt kur i kujtojmë ato

Në pak sekonda, një person që ecën në rrugë mund të kontrollojë telefonin e tij, të gogësisë dhe të rregullojë ritmin e tij për të shmangur vorbullën përpara. Era e një karroce ushqimore mund të shkaktojë papritur kujtime të fëmijërisë së tij, ose ai mund të dallojë një plak duke ngrënë një fetë pica dhe ta ruajë këtë imazh si një kujtim të ri.

Për shumicën e njerëzve, ndryshimi i shpejtë i sjelljes është një pjesë normale e jetës së përditshme. Për neuroshkencëtarët, kjo është një nga aftësitë më të jashtëzakonshme të trurit. Kjo ndodh sepse aktivitete të ndryshme kërkojnë që truri të bëjë kombinime të ndryshme të shumë rajoneve dhe miliarda neuroneve të tij. Se si arrin ta bëjë kaq shpejt – ka qenë një pyetje e hapur për dekada.

Në një punim të botuar më 8 mars në Nature Human Behavior, një ekip studiuesish të udhëhequr nga Joshua Jacobs, profesor i asociuar i inxhinierisë biomjekësore, hedh dritë të re mbi këtë pyetje. Duke monitoruar nga afër aktivitetin nervor të njerëzve që kujtojnë ose formojnë kujtime të reja, studiuesit kanë qenë në gjendje të zbulojnë se si një lloj i ri i valëve të trurit, valët udhëtuese, ndikon në ruajtjen dhe rikthimin e kujtimeve.

– Në përgjithësi, ne zbulojmë se valët lëvizin nga pjesa e pasme e trurit në pjesën e përparme pasi pacientët përdorin kujtesën. Kur pacientët më vonë duan të kujtojnë të njëjtin informacion, ato valë lëvizin në drejtim të kundërt, nga pjesa e përparme në pjesën e pasme të trurit – tha Umar R. Mohan, një bashkautor i punimit dhe një studiues në Laboratorin e Elektrofiziologjisë, Kujtesës dhe Navigimit në Columbia Engineering.

Studiuesit thonë se këto gjetje avancojnë kërkimin bazë të neuroshkencës dhe tregojnë për qasjet diagnostike dhe terapeutike për çrregullimet e lidhura me kujtesën.

– Duke matur drejtimin në të cilin lëvizin valët e trurit të një personi, ne mund të jemi në gjendje të parashikojmë sjelljen e tyre – thotë Jacobs.

Valët e trurit janë modele të lëkundjeve elektrike që pasqyrojnë gjendjen e qindra ose mijëra neuroneve individuale në një moment të caktuar. Një pyetje kryesore që mbetet e pazgjidhur është nëse valët e trurit nxisin aktivitetin apo thjesht ndodhin si një nënprodukt i aktivitetit nervor që tashmë ka ndodhur. Studiuesit që studiojnë valët e trurit zakonisht i trajtojnë ato si një fenomen të palëvizshëm që ndodh në një rajon specifik, duke vënë në dukje kur lëkundjet në rajone të shumta duken të sinkronizuara.

– Ne i shohim lëkundjet nervore jo si gjëra të pavarura të palëvizshme, por si gjëra që vazhdimisht dhe spontanisht lëvizin nëpër tru në një mënyrë dinamike – tha Mohan.

Kjo mënyrë relativisht e re për të kuptuar valët e trurit është një hap emocionues në neuroshkencë, sepse ofron një mënyrë për të shpjeguar se si truri koordinon me shpejtësi aktivitetin dhe ndan informacionin nëpër rajone të shumta.

Të dhënat treguan se pjesëmarrësit prireshin të kryenin detyrën e kujtesës më saktë kur valët udhëtuese lëviznin në drejtimin e duhur për ruajtjen dhe rikujtimin e kujtesës.

– Këto gjetje hedhin dritë mbi mekanizmat që qëndrojnë në themel të përpunimit të kujtesës. Më gjerësisht, ato na ndihmojnë të kuptojmë më mirë se si truri mbështet një gamë të gjerë sjelljesh që përfshijnë ndërveprime të koordinuara saktësisht midis rajoneve të trurit, tha Mohan.

LEXO EDHE:

Back to top button