Vendet arkeologjike më të bukura për tu vizituar

Vendet arkeologjike më të bukura për tu vizituar

Bota dhe historia kanë shumë për të na ofruar dhe kudo që të jemi, mund të gjejmë një vend të lashtë arkeologjik që meriton të vizitohet. Këto vende janë gjithashtu më të vizituarat nga turistët për bukurinë dhe vlerën e tyre historike të paçmuar.

Muri i Madh, Kinë

Gjithashtu i pranishëm në mesin e 7 mrekullive të botës të emërtuara nga New Open World Corporation, Muri i Madh është dhe vendi arkeologjik më i vizituar në botë. Muri i Madh u ndërtua me urdhër të perandorit Qin Shi Huang për të mbrojtur perandorinë nga popullsitë nomade dhe në veçanti, nga hunët.

Piramida e Gizës, Egjipt

E njohur edhe si piramida e Keopes ose Khufu, ajo është më e vjetra dhe më e madhja nga tre piramidat që i përkasin Gizës dhe ndërtimi i saj duhet të datojë rreth 2500 vjet para lindjes së Krishtit. Egjiptologët besojnë se piramida është ndërtuar si varri i faraonit Keope në një distancë të shkurtër nga piramida ndodhet edhe Sfinksi i Madh i Gizës, që përshkruan figurën mitologjike me kokën e një njeriu dhe trupin e një luani.

Chichén Itzá, Jukatan, Meksikë

Chichén Itzá është një qytet antik që besohet se është ndërtuar nga fisi Maya në shekullin e gjashtë pas Krishtit. Ky vend historik u shpall një sit i Trashëgimisë Botërore nga UNESCO në vitin 1988. Një nga periudhat më të mira për të vizituar vendin është me rastin e ekuinoksit të vjeshtës dhe pranverës.

Koloseu, Romë, Itali

I njohur fillimisht si Anfiteatro Flavio, Koloseu është ndër monumentet më të vizituara në botë dhe ndërtimi i tij daton rreth 70 vjet pas lindjes së Krishtit. Brenda Koloseumit, i cili mund të mbante deri në 85,000 njerëz sipas vlerësimeve, romakët e lashtë morën pjesë në shfaqjet e gladiatorëve dhe ngjarjet më të rëndësishme publike.

Stonehenge, Salisbury, Mbretëria e Bashkuar

Stonehenge është një vend i lashtë arkeologjik, që daton rreth 3000-2300 vjet para lindjes së Krishtit. Funksioni i këtyre gurëve të mëdhenj të rregulluar në mënyrë rrethore nuk është sqaruar plotësisht, por shumë studiues pajtohen se Stonehenge përfaqësonte një observator të lashtë astronomik, i dobishëm veçanërisht në ditët e ekuinokseve dhe solsticeve.

Efes, Izmir, Turqi

Efesi ishte një nga qytetet më të rëndësishme të Anadollit. Rrënojat e saj janë ndër vendet më të vizituara arkeologjike në botë dhe këtu mund të admironi teatrin, tempullin e Adriano-s, bibliotekën e Celso-s, vilat e fisnikëve, të zbukuruara me mozaikë spektakolar.

Canyon de Chelly, Arizona, Shtetet e Bashkuara të Amerikës

Zonë e mbrojtur natyrore, Canyon de Chelly u përdor në kohët e lashta nga nomadët, të cilët përdornin shpellat natyrore si strehë. Kanioni ka vende të shumta me interes historik dhe skenik.

Akropolis, Athinë, Greqi

Simbol i Greqisë së Lashtë, Akropoli i Athinës ndodhet rreth 150 metra mbi nivelin e detit dhe këtu mund të admironi disa nga kryeveprat më të rëndësishme dhe domethënëse të kulturës greke. Partenonin (tempull kushtuar perëndeshës Atena), Propylaea ( hyrjet e shenjta), Erechtheion (tempulli Jonik) dhe në fund tempulli i Athena Nike.

LEXO EDHE:

Back to top button