Zbulohet një specie e re e gjarpërinjve ‘jashtëzakonisht agresiv’

Shkencëtarët në Kinë kanë zbuluar një specie të re të gjarprit malor. Ajo përshkruhet si “jashtëzakonisht agresive”.

Në qarkun e largët të Jinjiang në provincën Yunnan të Kinës, shkencëtarët kanë zbuluar një specie të re gjarpërinjsh. Ky është një nëngrup i ndërmjetëm i hopit malor, por quhet Ovophis jenkinsi.

Lloji i sapo zbuluar i gjarprit ndryshon nga të afërmit e tij kryesisht në ngjyrën e lëkurës së tij, e cila varion nga kafe e errët në portokalli të errët. Është zbukuruar me njolla të errëta të zakonshme të shëmtuara.

Përveç luftës së tij të pazakontë, një nga tiparet më të spikatura të Ovophis jenkinsi është sjellja e tij. Ndryshe nga shumica e gjarpërinjve që preferojnë të ikin kur përballen me një kërcënim, ky lloj zvarranik sulmon në mënyrë agresive kur dyshon për rrezik.

“Zakonisht këta gjarpërinj lëvizin mjaft ngadalë, ose kur shqetësohen, bëhen fizikisht agresivë”, raporton ZooKeis.

“Kur kërcënohen, këta gjarpërinj fryjnë trupin e tyre dhe kafshojnë shpejt”.

Studiuesit i lidhën karakteristikat unike të specieve me përshtatjen evolucionare ndaj terrenit të ashpër në peizazhin kinez. Duke qenë se është një lloj i ashtuquajtur endemik i gjarprit, ai jeton vetëm në zonën e përmendur. Nuk është e vështirë të gjesh atje, shtojnë që andej.

“Aktivizohen kryesisht në vjeshtë, sepse i pëlqejnë netët e ftohta, të lagështa dhe me shi. Ata ndoshta ushqehen me gjarpërinj dhe gjitarë më të vegjël”, përshkruajnë ata.

Në studim, studiuesit vunë në dukje gjithashtu se ata planifikojnë të mbledhin më shumë informacion rreth kësaj specie të re gjarpërinjsh, duke përfshirë pamjen, shpërndarjen dhe zakonet e tij, përmes vëzhgimit të mëtejshëm.

LEXO EDHE:

Back to top button