Cilat raca qensh jetojnë më gjatë?

Hulumtimet e publikuara në Scientific Reports ofrojnë një pamje të detajuar se sa jetojnë qentë, në varësi të racës, madhësisë dhe formës së fytyrës së tyre.

Në mënyrë të veçantë, qentë e vegjël dhe të gjatë kanë tendencë të jetojnë më gjatë, ndërsa qentë më të mëdhenj dhe me hundë të sheshtë kanë jetëgjatësi më të shkurtër, zbuloi një studim nga Mbretëria e Bashkuar.

Këto gjetje mund të ndihmojnë pronarët e kafshëve shtëpiake, strehimoret e kafshëve dhe mbarështuesit të marrin vendime më të informuara për shëndetin dhe mirëqenien e qenve.

Sipas studimit, qentë jetojnë mesatarisht 10 deri në 13.7 vjet. Megjithatë, ashtu si njerëzit, jetëgjatësia e qenve ndryshon gjerësisht në varësi të një numri faktorësh, nga gjenetika tek mënyra e jetesës dhe madhësia. Studiuesit donin t’i shqyrtonin këto karakteristika gjerësisht dhe të shihnin nëse u shfaq ndonjë model.

Kur ekipi shikoi madhësinë dhe formën e fytyrës, ata zbuluan se qentë më të vegjël dhe më të gjatë jetonin më gjatë se qentë më të mëdhenj dhe të drejtë. Dachshunds në miniaturë, për shembull, të cilët janë të vegjël dhe me hundë të gjatë, kishin një jetëgjatësi mesatare prej 14 vjetësh, krahasuar me vetëm 9.8 vjet për bulldogët francezë, të cilët janë qen me hundë të sheshtë me madhësi mesatare.

Qentë me hundë të sheshtë ose brakicefalik kanë shumë probleme të njohura shëndetësore, duke përfshirë problemet e frymëmarrjes dhe intolerancën ndaj nxehtësisë, por mbetet e paqartë nëse dhe si këta faktorë kontribuojnë në rrezikun e vdekjes së hershme.

Ndër 155 racat e përfshira në studim, Heelers Lancashire priren të jetojnë më gjatë, me një jetëgjatësi mesatare prej 15.4 vjetësh. Pas tyre janë Spanielët Tibetianë (15,2 vjeç), Qentë e Bolonjës (14,9 vjeç), Shiba Inu (14,6 vjeç) dhe Spanielët Kontinentalë Miniaturë (14,5 vjeç).

Racat me jetëgjatësinë më të shkurtër ishin Qeni Bari Kaukazian (5.4 vjet), Presa Canario (7.7 vjet) dhe Cane Corso (8.1 vjet).

LEXO EDHE:

Back to top button