​Cila ngjyrë e urinës është një shenjë e sëmundjeve të rrezikshme


Shumica prej nesh nuk ju pëlqen të flasin për gjëra të tilla si urina ose feçe, por realiteti është që këto sekrecione janë të rëndësishme për shëndetin tonë.

Me siguri keni pyetur veten të paktën një herë se pse urina juaj është e errët dhe çfarë mund të shkaktojë?

Ka disa gjëra që janë të dukshme për të gjithë kur urinoni. Mund të jetë më e lehtë për meshkujt të vërejnë kur urinojnë. Përveç kësaj, nëse ka një ndjesi djegieje ose dhimbje kur urinoni, ne mendojmë se duhet të kontrollojmë saktësisht se çfarë po ekskretojmë.

Është e rëndësishme të dimë se çfarë na tregon urina për ne. Ekspertët thonë se urina është mënyra më e lehtë për të vetë-ekzaminuar trupin tonë. Çfarë është urina e errët? Nëse ka ndonjë problem diku në trup, do të shfaqet në sekrecionet tona. Ndryshimet në erë dhe ngjyrë janë tregues të drejtpërdrejtë të mosfunksionimit të sistemeve tona të trupit.

Urina ndihmon për të treguar shtatzëninë, një dëmtim të brendshëm ose ndonjë problem që nuk mund të zbulohet nga jashtë.

Mund të tregojë gjithashtu inflamacion të traktit urinar ose dehidrim përmes zbardhjes së urinës në mënyrë që të bëhet më e errët dhe më e dendur, gjë që tregon gjithashtu se niveli i kafeinës ose nikotinës në trupin tonë është rritur, veçanërisht te gratë.

Për më tepër, nëse urina ka një erë të çuditshme, atëherë është normale. Ne e dimë se tingëllon e çuditshme, por era e çuditshme e urinës është një tregues i mirë. Por karakteristika të tjera, të tilla si këto të përmendura tashmë, të tilla si dhimbja ose ndjesia e djegies, mund të tregojnë se kemi nevojë për një vizitë sa më shpejt të jetë e mundur te mjeku.

Përndryshe, ngjyra e urinës është ose duhet të jetë e verdhë e zbehtë. Kjo për shkak se përm ban një përbërës të quajtur bilirubin, një përbërës i krijuar nga prishja e hemoglobinës. Por urina ndryshon ngjyrën për shumë arsye, disa të padëmshme dhe disa alarmante.

E verdha e errët: Meqë e verdha e lehtë është normale për urinën, e verdha e errët tregon që një person vuan nga dehidratimi pasi përqendrimi i kripës është më i lartë se normalja. Më pak ujë do të thotë një ngjyrim i verdhë më i errët, kështu që pini sa më shumë ujë të jetë e mundur kur të shfaqet ky problem.

E kuqe: Kjo ngjyrë ndryshon nga hija e trëndafilit në të kuqe të errët. Testi mund të specifikojë nëse urina përmban gjak ose mpiksje gjaku, të tilla si hematuria. Por ky është një problem serioz që duhet ta kontrolloni sa më shpejt të jetë e mundur.

Mund të ndodhë për shkak të ndonjë infeksioni të fshikëzës, traktit urinar ose uretrës. Gjithashtu, kanceri i prostatës te burrat ose fshikëza në të dy gjinitë o se edhe ushtrimet e tepërta mund të bëjnë që urina të kthehet në të kuqe.

E murrmë e errët: Shfaqet për shkak të mosfunksionimit të mëlçisë dhe kushteve të tilla si hepatiti, bllokimi i ezofagut, tumori apo edhe cirroza pasi bilirubina shfaqet në urinë. Gjithashtu, kushte serioze si anemia hemolitike ose melanoma mund të bëjnë që urina të ketë ngjyrë kafe.

Portokalli: Shumë ilaçe mund të bëjnë që urina të marrë ngjyrë portokall. Gjithashtu, konsumimi i tepërt i agrumeve ose karotave mund të jetë arsyeja.

Urina është një tregues i disa problemeve, kështu që kontrolloni herë pas here. Nëse vëreni ngjyrën e pazakontë të urinës (p.sh. urina jashtëzakonisht e errët), patjetër që duhet t’i kushtoni vëmendje.

Shumë njerëz injorojnë këto shenja të dukshme dhe rrezikojnë të preken nga sëmundje serioze.

LEXO EDHE:

Back to top button