10,000 hapa në ditë për shëndetin është një gënjeshtër

Ne të gjithë njohim të paktën një person që kontrollon hapometrin e tij disa herë në ditë për të parë se sa hapa i mungojnë nga 10,000 magjike.

Në disa raste, ai person jemi ne. Dhjetë mijë tingëllon si shumë. Personit mesatar i duhen nga 80 deri në 150 minuta për të arritur atë prag, gjë që kërkon shumë përpjekje. Por a duhet vërtet të ecim kaq shumë për të përmirësuar shëndetin tonë?

Bazuar në një meta-analizë të re që përfshinte 17 studime të ndryshme që përfshinin deri në 227,000 subjekte, përgjigjja është jo. Një ekip ndërkombëtar shkencëtarësh të botuar në Gazetën Evropiane të Kardiologjisë Parandaluese konfirmojnë atë që shumë prej nesh dyshonin ose shpresonin – përfitimet shëndetësore mund të arrihen me shumë më pak hapa.

Analiza: 4000 hapa në ditë janë të mjaftueshme

Analiza tregon se 4000 hapa në ditë janë të mjaftueshme për të ulur vdekshmërinë mesatare dhe vetëm 2400 hapa për të ulur rrezikun e vdekjes të shkaktuar nga sëmundjet kardiovaskulare. Natyrisht, sa më shumë hapa, aq më mirë.

Dr. Christine Joisten, drejtuese e Departamentit të Aktivitetit Fizik dhe Promovimit të Shëndetit në Universitetin Gjerman të Sporteve (DSHS) me qendër në Këln, u përgjigjet disa prej pyetjeve të rëndësishme që lidhen me ecjen, stërvitjen dhe shëndetin.

A është standardi prej 10,000 hapash i pakuptimtë?

“Në fakt, nuk është sepse ka analiza të shumta që tregojnë se një objektiv prej 10,000 hapash është një parakusht thelbësor për sukses – veçanërisht për uljen e presionit të gjakut dhe indeksit të masës trupore (BMI)”, tha Joisten.

Gjithashtu, Qendra e SHBA për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) aktualisht rekomandon që shumica e të rriturve të synojnë një objektiv prej 10,000 hapash për shëndetin e përgjithshëm. Në fakt, 10,000 hapa erdhën nga një fushatë marketingu japoneze për një hapamatës përpara Lojërave Olimpike të Tokios 1964, pretendon Joisten. Gjegjësisht, simboli japonez për numrin 10,000 i ngjan një njeriu që ecën.

Pse duhet të ushtroheni çdo ditë?

“Aktiviteti fizik në përgjithësi, në jetën e përditshme, në punë dhe në kohën e lirë, ndihmon në parandalimin e sëmundjeve jo të transmetueshme”, shpjegon Joisten. Këto përfshijnë kancerin dhe sëmundjet kardiovaskulare dhe faktorët e tyre të rrezikut si presioni i lartë i gjakut, obeziteti dhe diabeti, si dhe çrregullime neurodegjenerative si sëmundja e Alzheimerit.

Ushtrimi gjithashtu ndihmon në parandalimin e sëmundjeve ortopedike, reumatike dhe mendore, pohon Joisten. Ai gjithashtu ndihmon njerëzit që jetojnë me sëmundje kronike, kryesisht duke rritur cilësinë e jetës së tyre.

A po ndihmojnë vërtet të gjitha këto aplikacione dhe gjurmues fitnesi?

“Personalisht, unë mendoj se ata ndihmojnë sepse ofrojnë njohuri për atë që është arritur dhe kështu shërbejnë si motivim i mirë,” pohon Joisten, por shton se “disa njerëz zhgënjehen nëse nuk arrijnë qëllimet e tyre”.

Edhe progresi i vogël duhet të merret parasysh. “Rritjet e vogla, nga 500 në 1000 hapa në ditë ose 5 deri në 10 minuta më shumë ecje, mund të realizohen lehtësisht”, thotë Joisten.

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) rekomandon një minimum prej 150 deri në 300 minuta aktivitet fizik të moderuar në javë ose 75 deri në 150 minuta aktivitet fizik aerobik më energjik, me ushtrime për të forcuar grupet e mëdha të muskujve dy herë në javë ose më shumë për njerëzit nga mosha 18 deri në 64. E njëjta gjë vlen edhe për personat mbi 65 vjeç, për të cilët rekomandohen veçanërisht ushtrimet e ekuilibrit dhe koordinimit.

LEXO EDHE:

Back to top button