​125 të vdekur nga vapa ekstreme në Meksikë

​125 të vdekur nga vapa ekstreme në Meksikë

Temperaturat e larta që kanë prekur Meksikën kanë rezultuar në vdekjen e 125 personave në mbarë vendin deri më tani këtë vit, sipas Ministrisë së Shëndetësisë të premten.

Meksika aktualisht po përjeton temperatura përvëluese pasi vala e fundit e të nxehtit ulet dhe vala e katërt e të nxehtit po vjen. Kushtet ekstreme kanë rezultuar gjithashtu në 2.308 raste të goditjes nga nxehtësia që nga e premtja.

Sipas raportit të fundit nga Ministria e Shëndetësisë, ndërmjet 6 qershorit dhe 12 qershorit, autoritetet shëndetësore regjistruan 35 vdekje dhe 371 raste mjekësore në lidhje me temperaturat që i kalonin 45 gradë Celsius në disa shtete.

Në raport thuhet se dhjetë vdekje i atribuohen valës së dytë të të nxehtit dhe 19 të tjera valës së tretë, e cila zgjati nga maji deri në javën e parë të qershorit.

Shumica e vdekjeve janë përqendruar në rajonet lindore të Meksikës, me Veracruz, një shtet bregdetar që përballet me Gjirin e Meksikës në juglindje, duke raportuar 43 vdekje nga totali.

Tabasco, gjithashtu në juglindje, ka raportuar 18 vdekje, duke e bërë atë shtetin e dytë më të prekur, i ndjekur nga Tamaulipas, në bregun verilindor dhe në kufi me SHBA-në, me 15 vdekje të raportuara.

Sipas një raporti nga Komisioni Kombëtar i Ujit, pas përfundimit të asaj të katërt pritet një tjetër valë e të nxehtit. Ekspertët paralajmërojnë se shtetet në pjesën veriperëndimore të vendit mund të shohin temperatura mbi 45 gradë Celsius.

LEXO EDHE:

Back to top button