2500 vjeç: Pllakë guri me vizatime luftarake dhe shkrim të lashtë të gjetur në Spanjë

2500 vjeç: Pllakë guri me vizatime luftarake dhe shkrim të lashtë të gjetur në Spanjë

Arkeologët kanë gjetur një pllakë guri me vizatime që përshkruajnë një betejë dhe shenja të një shkrimi të lashtë në një vend pranë Guareña, në Spanjën jugperëndimore, raporton Live Science.

Artifakti, i cili besohet të jetë i shekullit të 6-5 para Krishtit. u gjet gjatë gërmimeve në vazhdim në vendin e Casas del Turunjuelo, një vend i lashtë Tartezian në Spanjën jugperëndimore, tha një deklaratë zyrtare .

Tartesianët ishin një qytetërim i lashtë që mbërriti në Gadishullin Iberik rreth shekullit të 8-të para Krishtit, të njohur për sistemin e tyre të përpunuar të shkrimit. Ata u zhdukën në mënyrë misterioze në shekullin e IV para Krishtit.

Foto: E. Rodríguez / M. Luque / CSIC

Një seri prej 21 simbolesh në shkrimin Tarte është gdhendur në pjatë. Fatkeqësisht, një pjesë e pllakës mungon.

“Të paktën gjashtë karaktere humbën në pjesën e thyer, por nëse ajo ishte plotësisht simetrike dhe personazhet zinin plotësisht tre nga katër anët e pllakës, ajo mund të arrijë deri në 32 karaktere,” tha Joan Ferrer y Jean, një studiues në universiteti i Barcelonës.

Është pothuajse 20 centimetra i gjatë dhe përmban një përshkrim në reliev të tre luftëtarëve në betejë. Studiuesit mendojnë se ishte ndoshta një ushtrim vizatimi përpara se të gdhendnin motive të ngjashme në ar, fildish ose dru.

“Ky zbulim na ndihmon të kuptojmë më mirë aftësitë e Tartesianëve, si dhe veshjet, armët dhe mbulesat e personazheve të përshkruara”, thanë arkeologët.

LEXO EDHE:

Back to top button