A kanë lidhje aditivët ushqimorë me diabetin? Shkencëtarët kanë vënë re diçka shqetësuese

A kanë lidhje aditivët ushqimorë me diabetin? Shkencëtarët kanë vënë re diçka shqetësuese

Disa emulsifikues, aditivë në ushqimet e prodhuara në mënyrë industriale, duke përfshirë karagjenin, fosfat trikalium dhe çamçakëz guar, janë të lidhura me një rrezik të shtuar të diabetit të tipit 2. Këto janë rezultatet e një studimi të madh nga një ekip shkencëtarësh francezë.

Studimi, rezultatet e të cilit u publikuan në The Lancet Diabetes & Endocrinology , u krye me të dhëna për 104,139 të rritur të cilët u ndoqën nga 1 maji 2009 deri më 26 prill 2023. Nga pjesëmarrësit, 79 për qind ishin gra, dhe mosha mesatare e të anketuarve ishte 42.7 vjeç.

Marrja dietike u vlerësua çdo 6 muaj duke përdorur një test tre-ditor dhe ekspozimi ndaj aditivëve u përcaktua duke përdorur të dhënat e përbërjes së ushqimit dhe testet e rastësishme laboratorike.

– Si përfundim, ky studim nxjerr në pah lidhjet pozitive midis emulsifikuesve të ndryshëm dhe rritjes së rrezikut të diabetit të tipit 2 në një pjesë të konsiderueshme të subjekteve franceze. Këto gjetje ofrojnë vështrimin e parë epidemiologjik mbi ndikimin e mundshëm në zhvillimin e diabetit të tipit 2 të emulsifikuesve që janë të kudondodhur në dietën perëndimore dhe konsumohen çdo ditë nga miliona fëmijë dhe të rritur në mbarë botën. Nevojiten studime të mëtejshme dhe eksperimente paraklinike për të forcuar këtë dëshmi. Nëse konfirmohen, ato mund të çojnë në një ndryshim në rregullimin e emulsifikuesve në industrinë ushqimore për hir të mbrojtjes së konsumatorit, thuhet në studim.

Rezultatet e hulumtimit nxitën publikun, kështu që shumë shkencëtarë që nuk kishin lidhje me studimin i publikuan këto rezultate.

– Ky lloj studimi i madh epidemiologjik është një pjesë kyçe e procesit shkencor. Megjithatë, këto studime nuk mund të vërtetojnë se emulsifikuesit shkaktojnë diabetin e tipit 2, sepse produktet që përmbajnë emulsifikues zakonisht përmbajnë përbërës të tjerë të këqij, dhe ndarja e secilit përbërës është një sfidë e madhe. Ky lloj studimi është i rëndësishëm për kërkimin klinik më të kontrolluar në të ardhmen – tha Dr. Sarah Berry nga King’s College në Londër për Science Media Centre.

Ka prova se një dietë e pasur me ushqime që përmbajnë emulsifikues, shton ajo, lidhet me një shëndet më të dobët, kështu që ndërprerja e këtyre ushqimeve është një zgjedhje e shëndetshme.

LEXO EDHE:

Back to top button