Mjekët paralajmërojnë: Pesë suplemente që mund të dëmtojnë mëlçinë!

Mjekët paralajmërojnë: Pesë suplemente që mund të dëmtojnë mëlçinë!

Suplementet dietike mund të ndihmojnë në përfundimin e një diete të ekuilibruar për të siguruar që po merrni të gjitha vitaminat dhe mineralet e rëndësishme që trupi juaj ka nevojë për të funksionuar siç duhet.

Megjithatë, si çdo gjë tjetër që ne vendosim në trupin tonë, ka disa suplemente që mund të paraqesin një rrezik të mundshëm – dhe madje të dëmtojnë organet vitale, siç është mëlçia juaj , shkruan BestLife.

– Mëlçia juaj detoksifikon natyrshëm trupin. Kjo është puna e tij kryesore. Megjithatë, shumë substanca të caktuara mund të dëmtojnë aftësinë e trupit për ta bërë këtë, duke përfshirë suplemente specifike që mund të ndërhyjnë në këtë proces, shpjegon Alyssa Smolen, një dietologe nga New Jersey.

Kjo është arsyeja pse ekspertët mjekësorë thonë se është e rëndësishme të monitoroni atë që vendosni në trupin tuaj dhe të eliminoni ose zvogëloni marrjen e çdo gjëje që mund t’ju dëmtojë.

Ekstrakti i çajit jeshil

Çaji jeshil është një pije popullore dhe është gjithashtu i disponueshëm në formë ekstrakte si një shtesë diete. Megjithatë, sipas Lynn Poston, një mjeke e licencuar që punon si profesioniste e kujdesit shëndetësor për Invigor Medical, mund të shkaktojë dëmtim të mëlçisë tek disa njerëz.

– Fatkeqësisht, për momentin nuk dihet pse te disa persona shkakton dëmtim të mëlçisë dhe te të tjerë jo – thotë ajo për “Best Life”.

Ekspertë të tjerë paralajmërojnë se mund të merrni një suplement pa e kuptuar.

– Ekstrakti i çajit jeshil është një përbërës i zakonshëm në pilulat dietike. Nëse jeni duke kërkuar për suplemente që reklamojnë humbjen e peshës, sigurohuni që të lexoni etiketën për të parë nëse është një përbërës, shpjegon Sara Alsing, pronare e Delightfully Full.

Trajtimi i simptomave të menopauzës është vetëm një nga arsyet e shumta pse dikush mund të zgjedhë një suplement. Por ka disa prova që një ilaç tradicional bimor mund të përbëjë një rrezik për shëndetin.

“Ka raporte rastesh që lidhin suplementin bimor të cohoshit të zi me dëmtimin e mëlçisë,” thotë Nesochi Okeke-Igbokwe, ekspert mjekësor dhe CEO i Dr. Nesochi Internal Medicine.

“Megjithatë, nevojiten më shumë studime për të hetuar më tej përdorimin e këtij suplementi me hepatotoksicitet të mundshëm.”

Niacina

Sipas Alsing, niacina, e njohur edhe si vitamina B3, është e nevojshme që trupi të përdorë ushqimin si energji, ndihmon në prodhimin e hormoneve të lidhura me stresin dhe përmirëson qarkullimin.

“Ai gjithashtu ndihmon në kontrollin e kolesterolit ,” shton ajo, duke shpjeguar se shpesh u përshkruhet njerëzve sepse mund të rrisë kolesterolin “të mirë” HDL dhe të ndihmojë në largimin e kolesterolit “të keq” LDL.

“Megjithatë, doza të larta të niacinës mund të dëmtojnë mëlçinë dhe të ndikojnë në koagulimin, që është mënyra e trupit për të parandaluar gjakderdhjen e tepërt”, paralajmëron ajo.

Kafe

Sipas Daniela Arnold, specialiste e mbështetjes klinike në Designs for Health, rrënja e kafesë së bluar është përdorur tradicionalisht në ishujt polinezianë për mijëra vjet në vend të alkoolit për aftësitë e tij të supozuara për të reduktuar ankthin, për të ndihmuar relaksimin dhe për të promovuar gjumin e qetë. Zakonisht, ata që marrin suplementin do ta përziejnë rrënjën e bluar në një pluhur përpara se ta pinë atë.

– Por, ashtu si alkooli, ai mund të jetë i dëmshëm për mëlçinë nëse konsumohet në sasi të mëdha Në fakt, disa tradita thonë se kafeja fillimisht ishte përtypur dhe pështyrë, pasi enzimat në pështymë çaktivizojnë disa nga përbërësit toksikë që përmban – paralajmëron ajo.

Vitamina A

Vitamina A është një lëndë ushqyese jetike, luan një rol të rëndësishëm në shikimin dhe imunitetin, dhe gjithashtu ka veti antioksiduese, sipas Alsing. Megjithatë, kushdo që e merr atë duhet të jetë i kujdesshëm dhe të mos e teprojë.

– Dozat e vitaminës A që janë brenda dozës ditore të rekomanduar (RDA) nuk shoqërohen me dëmtim të mëlçisë. Megjithatë, doza më të mëdha se 100 herë RDA mund të shkaktojnë dëmtim akut të mëlçisë. Sasi të tepërta të vitaminës A mund të dëmtojnë qelizat e specializuara të mëlçisë, duke shkaktuar dhëmbëza dhe lëndime të mëlçisë, thotë Poston.

LEXO EDHE:

Back to top button