Shkencëtarët kanë zbuluar se si të ndaloni të ndjeheni të zemëruar në situata stresuese

Shkencëtarët kanë zbuluar se si të ndaloni të ndjeheni të zemëruar në situata stresuese

Të shkosh për vrap, të marrësh disa frymë thellë, apo edhe të bërtasësh në një jastëk janë të gjitha strategji të provuara dhe të vërteta për të përballuar zemërimin. Por gjëja më e mirë për të bërë është të shkruani reagimin tuaj në një copë letër dhe më pas ta hidhni, sipas një studimi të ri.

Kjo metodë është aq efektive sa që “eliminon plotësisht ndjenjën e zemërimit”, thotë një ekip shkencëtarësh nga Universiteti Nagoya në Japoni.

Ata rekrutuan vullnetarë dhe u kërkuan të shkruanin mendimet e tyre për çështje të rëndësishme sociale. Atyre iu tha se qëndrimi i tyre do të vlerësohej. Megjithatë, pavarësisht se çfarë shkruanin, ata të gjithë morën reagime fyese dhe negative dhe u vlerësuan të ulëta për inteligjencën, interesin, logjikën dhe racionalitetin.

Pas marrjes së këtyre komenteve negative, pjesëmarrësve iu kërkua të shkruanin mendimet e tyre në një copë letër. Njërit grup iu tha ose ta hidhnin letrën në kosh ose ta mbanin në një dosje në tavolinën e tyre. Një grupi tjetër iu tha që ta vendosnin dokumentin në një grirëse letre ose në një kuti plastike të pastër.

Analiza zbuloi se ndërsa të gjithë raportuan nivele më të larta zemërimi pasi morën komente lënduese, pjesëmarrësit që hodhën ose shkatërruan letrat me mendimet e tyre shpejt u ndjenë më të qetë. Ndërkohë, ata që mbanin dokumentet pësuan vetëm një ulje të vogël të nivelit të zemërimit.

“Ne prisnim që pjesëmarrësit që hidhnin letra të ishin disi më të qetë, por u befasuam kur zbuluam se zemërimi ishte eliminuar pothuajse plotësisht,” tha udhëheqësi i studimit Nobuyuki Kawai.

Zbulimi u publikua në revistën Scientific Reports dhe shkencëtarët besojnë se kjo metodë mund të ndihmojë punonjësit e zyrës kur gjenden në situata stresuese.

LEXO EDHE:

Back to top button