​A nxisin dhunë videolojërat?

​A nxisin dhunë videolojërat?

Është e qartë se lojërat e luftës dhe të shtënave, kanë një komponent të dhunshëm të pamohueshëm. Thënë kështu, ka edhe video lojëra të tjera më të përgjithshme. Për shembull, çdo sagë GTA , në të cilën riprodhohen sjelljet raciste, seksi i qartë ose përmbajtje të tjera që duhet të kufizohen sipas moshës.

Sipas një studimi u analizuan sjelljet e 90 vullnetarëve të moshës nga 18 deri në 45 vjeç. Ata u ndanë në tre grupe. Njëri grup luante, në baza ditore, Grand Theft Auto V, i dyti luante Sims 3 dhe grupi i tretë nuk luante fare lojë. Në fund të eksperimentit, studiuesit kryen një sërë anketash të fokusuara në sjelljet agresive dhe të dhunshme. Rezultatet nuk treguan ndonjë ndryshim midis tre grupeve.

Prandaj, duket se sjelljet e dhunshme të paraqitura tek disa fëmijë dhe të rinj mund të shpjegohen me shumë faktorë të tjerë.

Edhe pse disa prindër pohuan se fëmijët e tyre kishin më shumë gjasa të thyenin gjërat pasi luanin këtë lojë, ajo nuk dukej të kishte një lidhje të drejtpërdrejtë me dhunën. Këto lloj lojërash video i lënë fëmijët më të shqetësuar, por jo domosdoshmërisht se ato nxisin dhunën . Në fund të fundit, subjektet nuk ishin më agresivë ndaj njerëzve të tjerë.

 

 

LEXO EDHE:

Back to top button