Bota kërcënohet nga një lloj i ri mbeturinash që ne të gjithë e krijojmë në mënyrë të pandërgjegjshme

Bota kërcënohet nga një lloj i ri mbeturinash që ne të gjithë e krijojmë në mënyrë të pandërgjegjshme

Bota është e kërcënuar nga sfidat me një lloj të ri mbetjesh – dixhitale. Ka një shans të mirë që mbetjet dixhitale të bëhen një ndotës i madh në vitet e ardhshme, megjithëse shumica e njerëzve nuk e dinë se çfarë janë.

Çfarë janë mbetjet dixhitale?

Mbetjet dixhitale është një term i ri që përcakton pasojat e keqmenaxhimit të të dhënave dixhitale. Me fjalë të tjera, është humbje e të dhënave që ndodh për shkak të ruajtjes së shumë informacionit në formë dixhitale. Është gjithçka që përdorim ose ngarkojmë në internet pa ndonjë arsye të veçantë, si p.sh. email i padëshiruar, aplikacione ose foto.

Mbetjet dixhitale – ndotësi më i madh në të ardhmen

Me rritjen e dixhitalizimit, rritet edhe sasia e të dhënave të përdorura. Parashikohet që deri në vitin 2025, mbetjet dixhitale të bëhen një nga ndotësit më të mëdhenj. Vetëm 20 e-mail në ditë është e barabartë me një mesatare prej 1000 kilometrash të përshkuar me makinë. Një kërkim i vetëm në Google përdor aq energji sa një llambë 60 vat e ndezur për 17 sekonda.


Foto: Pixabay

Nëse mendoni se 90 për qind e të dhënave online nuk përdoren pas tre muajsh, mund të konkludohet se duhet gjetur një mënyrë për të reduktuar ndikimin e këtij problemi të ri.

Si të reduktoni mbetjet dixhitale?

Ekspertët rekomandojnë që të filloni me një pastrim dixhital, në të cilin do të fshini përmbajtjet e panevojshme nga telefonat dhe kompjuterët. Përveç kësaj, rekomandohet mirëmbajtja e pajisjeve, domethënë të mos shkarkohen dokumente dhe të dhëna të panevojshme në të ardhmen, si dhe të përmbahen nga dërgimi i mesazheve elektronike të panevojshme. Së fundi, kur kërkoni për terma përpiquni të jeni më specifik për të zvogëluar kohën e kërkimit.

LEXO EDHE:

Back to top button