Çfarë kishte zbuluar shkencëtari suedez që fitoi çmimin Nobel

Çfarë kishte zbuluar shkencëtari suedez që fitoi çmimin Nobel

Svante Paabo fitoi Çmimin Nobel 2022 në Fiziologji ose Mjekësi të hënën për zbulimet që mbështesin të kuptuarit tonë se si njerëzit e sotëm evoluan nga paraardhësit e zhdukur.

Puna e Paabo-s tregoi implikime praktike gjatë pandemisë COVID-19 kur zbuloi se njerëzit e infektuar me virusin që mbartin një variant gjeni të trashëguar nga Neandertalët janë më të rrezikuar nga sëmundje të rënda sesa ata që nuk e kanë.

Paabo, drejtor në Institutin Max Planck për Antropologjinë Evolucionare në Leipzig, Gjermani, fitoi çmimin për “zbulimet në lidhje me gjenomet e homininëve të zhdukur dhe evolucionin njerëzor”, tha komiteti i Çmimit.

“Gjëja që është e mahnitshme për mua është se ju tani keni njëfarë aftësie për t’u kthyer pas në kohë dhe në fakt të ndiqni historinë gjenetike dhe ndryshimet gjenetike me kalimin e kohës,” tha Paabo në një konferencë shtypi në Institutin Max Planck. “Është një mundësi që të filloni të shikoni evolucionin në kohë reale, nëse dëshironi.”
Ky hulumtim, i cili tregoi se gjene të caktuara me origjinë nga Neandertali ruhen në gjenomet e njerëzve sot, dikur konsiderohej i pamundur, duke pasur parasysh se ADN-ja e Neandertalit në kocka është rrudhur gjatë mijëra viteve në fragmente të shkurtra që duhet të mblidhen si një enigmë gjigante. , dhe janë gjithashtu shumë të kontaminuara me ADN mikrobike.

“Kjo rrjedhë e lashtë e gjeneve te njerëzit e sotëm ka rëndësi fiziologjike sot, për shembull duke ndikuar në mënyrën se si sistemi ynë imunitar reagon ndaj infeksioneve,” tha Komiteti Nobel./reuters/Alsat.mk

LEXO EDHE:

Back to top button