Cila është mënyra më e lehtë për të kuptuar nëse jeni një person inteligjent mbi mesataren?

Cila është mënyra më e lehtë për të kuptuar nëse jeni një person inteligjent mbi mesataren?

Nëse keni dyshuar ndonjëherë se sa inteligjent jeni, në fakt mund të jetë një shenjë se tashmë jeni mbi mesataren. Ky fenomen njihet si efekti Dunning-Kruger. Por ka disa shenja të tjera që tregojnë se jeni një person inteligjent mbi mesataren.

Edhe pse një IQ e lartë nuk është një garanci se do të jeni të pasur dhe të suksesshëm, sigurisht që mund t’jua lehtësojë jetën e përditshme.

Dëshira për të mësuar

Ata me inteligjencë mbi mesataren kanë dëshirë për dije. Nga përpjekja për të qëndruar në krye të tendencave deri tek shikimi i lajmeve, ata kërkojnë në mënyrë aktive informacione të reja dhe kënaqen duke mësuar. Ju mund t’i quani ata nxënës të përjetshëm, sepse mësimi i tyre nuk ndalet kurrë.

Aftësitë për zgjidhjen e problemeve

Nëse jeni të shkëlqyeshëm në zgjidhjen e problemeve komplekse, ndoshta jeni më inteligjentë se sa mendoni. Ju mund të zgjidhni enigma të ndërlikuara pa mundim, duke arritur në zgjidhje që të tjerët mund të mos i kenë marrë parasysh. Mendja juaj natyrisht mund të priret të njohë modele dhe të krijojë lidhje që nuk janë aq të dukshme.

Mendje analitike

Një mënyrë tjetër për të përcaktuar nëse keni inteligjencë mbi mesataren është se ju shkëlqeni në zbërthimin e koncepteve komplekse në komponentë më të thjeshtë. Aftësia për të thjeshtuar kompleksitetin është një tregues i fuqisë superiore të trurit.

Ju shqetësoheni shumë

Shqetësimi i tepërt është gjithashtu një shenjë se jeni inteligjent mbi mesataren. Sipas hulumtimit të publikuar në Personality and Individual Differences, njerëzit me IQ më të lartë shqetësohen më shumë se zakonisht.

Inteligjenca e lartë emocionale

Nëse keni një ndjenjë të vetëdijes, ndjeshmërisë dhe aftësisë për të kuptuar dhe menaxhuar në mënyrë efektive emocionet, kjo tregon një nivel të rritur të inteligjencës. Emocionet krijojnë ose prishin marrëdhëniet, dhe aftësia për t’i përdorur ato siç duhet është një aftësi shumë e rëndësishme dhe e vlefshme.

Ndjenja e humorit

Një sens humori do të thotë inteligjencë, por aftësia për t’i bërë të tjerët të qeshin është një shenjë e inteligjencës së lartë. Studiuesit nga Universiteti i New Mexico dhe Universiteti i Ontarios Perëndimore zbuluan se humori është një shenjë e aftësisë themelore njohëse.

Komunikimi i kualifikuar

Një tjetër shenjë e inteligjencës mbi mesataren është aftësia për të komunikuar në mënyrë efektive. Qoftë në bisedë apo me shkrim, përcjellja e mesazhit tuaj në mënyrë bindëse është shpesh një atribut i individëve mendërisht të qëndrueshëm dhe të aftë.

LEXO EDHE:

Back to top button