Cili qytet ka më shumë muze në botë? Për t’i parë të gjitha, duhet të ecësh për muaj të tërë

Cili qytet ka më shumë muze në botë? Për t'i parë të gjitha, duhet të ecësh për muaj të tërë

Rrugë, sheshe, kisha, ndërtesa interesante, parqe… Shumë prej tyre do t’i shtojnë kësaj liste pamjesh që duhet parë patjetër edhe një vizitë në muze.

Muzetë dhe galeritë janë vende ku ruhen vepra të vlefshme arti, objekte historike dhe dokumente që janë dëshmitarë të kohëve të tjera.

Por a keni menduar ndonjëherë se cili qytet ka më shumë muze në botë? Pa konkurrencë po flasim për Parisin. Ndërsa shumë faqe interneti udhëtimi thonë se ka më shumë se 140 muze në Paris, kur galeritë më të vogla shtohen, numri rritet në 297 hapësira ekspozite.

Parisi është shtëpia e muzeut më të madh dhe më të vizituar në botë,

Luvri është muzeu më i vizituar në botë, i cili u vizitua nga 7.8 milionë njerëz vetëm vitin e kaluar. I vendosur në ish-pallatin mbretëror, Louis XIV dikur ecte nëpër korridoret e tij, dhe sot është shtëpia e një prej pikturave më të famshme në botë – Mona Lisa. Sipërfaqja e saj është e pabesueshme 60,600 metra katrorë, dhe numri i ekspozitave rritet në 550,000 të pabesueshme. Prej tyre, vetëm një pjesë e vogël i ekspozohet publikut – 35,000.

Sipas vlerësimeve, në muze gjenden rreth 7500 piktura dhe gati 70 për qind e tyre janë piktura të artistëve francezë. Disa kanë llogaritur se do t’ju duheshin rreth 200 ditë për të parë të gjitha veprat e artit të ekspozuara nëse i kushtonit 30 sekonda secilës prej tyre!

Muzeu i dytë më i vizituar është “Orsay”, dhe Qendra Pompidou është gjithashtu e njohur

. Për shembull, Qendra Pompidou. Ai u hap në vitin 1977 dhe dizajni i tij i dominuar nga tuba dhe xhami ishte i diskutueshëm, por tani është fokusi i “botës së artit bashkëkohor” të Parisit. Ajo strehon një koleksion të madh arti prej 100,000 veprash që datojnë që nga viti 1905. Në thelb ka gjithçka nga Picasso te instalimet moderne të videove.

Gjithashtu vlen të përmendet Musée d’Orsay, muzeu i dytë më i vizituar në Paris, i ndërtuar në vendin e një stacioni të vjetër hekurudhor nga fundi i shekullit të 19-të dhe i famshëm në botë për koleksionin më të madh të kryeveprave të impresionizmit dhe post-impresionizmit.

Pas Parisit, Moska është qyteti me më shumë muzetë

Pas Parisit, Moska është qyteti me më shumë muze. Në këtë qytet ka 261 muze. Los Angeles është në vendin e tretë, Seuli është i katërti dhe Londra është e pesta.

LEXO EDHE:

Back to top button