Tre fraza të përdorura nga njerëz që kanë qëndrueshmëri të fortë mendore

Të gjithë ne përjetojmë vështirësi gjatë gjithë jetës. Njerëzit elastikë shpesh mbështeten në forcën e tyre mendore për të kapërcyer këto sfida

Ata nuk veprojnë sikur problemet e tyre nuk ekzistojnë. Në vend të kësaj, ata kanë dhembshuri për veten (eng. vetë-dhembshuri; vetëdije për ndjenjat e tyre), gjë që u lejon atyre të shohin emocione si stresi ose zhgënjimi si mundësi mësimi, pohon studiuesja Brene Brown.

“Thelbi i elasticitetit mendor është dhembshuria për veten. Njerëzit që janë mendërisht të fortë qëndrojnë mendërisht të fortë sepse bien lehtësisht në ndjenjat e turpit, vetëkritikës ose urrejtjes ndaj vetvetes, “tha ajo në podkastin e saj Unlocking Us në 2022.

Pra, njerëzit elastikë mbështeten në disa fjalë dhe fraza specifike për t’i ndihmuar ata të përpunojnë dhe t’u përgjigjen pengesave, thonë psikologët. Këto janë disa prej tyre.

1. “Më duhet pak kohë.”

Edhe njerëzit më të fortë ndonjëherë duhet të bëjnë një hap prapa dhe të mendojnë.

“Në vend që të nxitojmë për t’u rikuperuar nga një situatë e vështirë, duhet t’i japim vetes kohë për të ndjerë emocionet tona,” tha psikologia Courtney Warren për CNBC Make It vitin e kaluar.

“Një komponent kyç i elasticitetit është fleksibiliteti emocional, domethënë aftësia për të rregulluar ndjenjat tuaja dhe për të zvogëluar intensitetin e tyre në një situatë të caktuar. Menaxhimi i kësaj mund t’ju ndihmojë të ndiheni të fuqizuar kur përballeni me kohë të vështira”, thotë psikologu.

Le të themi se sapo morëm reagime negative nga shefi ynë. Nëse ndihemi të shqetësuar ose të dëshpëruar më pas, mund të themi diçka si: “Po ndjej një emocion të fortë, kështu që do të kaloj një moment përpara se të përgjigjem ose të marr ndonjë vendim të madh”, shton Warren.

2. “Unë mund të përballoj çdo gjë që më del përpara”

Të qetësosh veten se do të kapërcesh rrethana të ndryshme mund të shkojë shumë, thotë neuropsikologia Judy Ho.

“Njerëzit që përdorin këtë frazë janë më të aftë të përballojnë situatat e vështira, t’i pranojnë ato dhe të përshtaten me to. “Ata gjithashtu mund të çlirohen nga fiksimi në një rezultat të caktuar, të rregullojnë strategjitë e tyre të përballimit dhe të gjejnë zgjidhje dhe rrugë të ndryshme për qëllimet e tyre”, tha ajo për CNBC.

2. “Jo”

Nëse ndonjëherë e vendosim veten të parën, nuk duhet të ndihemi fajtorë, thotë psikologia Jessica Jackson.

“Rezistenca ngatërrohet shpesh me pavarësinë dhe duhet të jetë më shumë për prioritizimin e nevojave tuaja,” i tha ajo CNBC në 2022.

Vendosja e kufijve në këtë mënyrë mund të jetë e pakëndshme, por në fund ne do t’ju falënderojmë për kursimin e energjisë dhe për të vendosur shëndetin dhe mirëqenien tonë mendore në vend të parë, shtoi ajo.

“Është e rëndësishme të njihni pragun dhe kufijtë tuaj dhe t’i respektoni ato përpara se të përjetoni djegie,” përfundon Jackson.

LEXO EDHE:

Back to top button