Cvoid-19, kërkohet ndryshimi i protokollit për viktimat

Protokolli për evidentimin e të vdekurve nga virusi korona duhet të ndryshohet, vlerësojnë një pjesë e epidemiologëve. Njohësit e kësaj fushe thonë se rastet duhet të ndahen në dy kategori, të pacientëve që vdesin si pasojë e infektimit të CoVid-19 dhe të pacientëve që janë me virusin korona por vdesin nga arsye të tjera. Ish ministri i Shëndetësisë, epidemiologu Dragan Daniellovski tha se evidenca aktuale nuk është reale për vdekshmërinë nga ky virus andaj kërkon urgjentisht të bëhen statistika më specifike.

- Advertisment -

Patjetër të ndryshohet evidentimi që janë të vdekur nga CoVid-19 dhe të tjerët me CoVid-19 që do të thotë se arsyeja e vdekjes ka qenë për shembull nga aksident trafiku, është vetëvrarë apo e ka shkelur traktori, ka ndërruar jetë nga sulmi në tru apo sëmundje të tjera. Nëse edhe këta kur janë testuar kanë rezultuar pozitiv duke mos pasur simptome të virusit, atëherë është e dukshme se arszeja e vdekjes nuk ka qenë CoVis-19 dhe nuk është në rregull në certifikatën e vdekjes të shkruhet ashtu”-tha Dragan Daniellovski, epidemiolog.

Nga Ministria e Shëndetësisë thonë se këto protokolle janë sipas rekomandimeve të OBSH-së. Shtojnë se nëse ndalohet zbatimi i testeve “post mortum” evidentimi i vdekshmërisë nga Covid-19 do të ulet për 30-40%. Kjo i bie që shifra e mbi 1 mijë vdekjeve me Covid deri më tani të ulet pothuajse në gjysmë.

Ministria e Shëndetësisë:

“Secili vend ka mënyrën e tij të veçantë për regjistrimin e të vdekurve. Në evidencën tonë përfshihen edhe ata pacientë që rezultojnë pozitiv pas vdekjes, gjë e cila nuk bëhet në shumicën e vendeve tjera të rajonit dhe Evropës. Strisho të tilla merren nga të ndjerit, që familjarët e tyre apo mjekët amë thonë se ka pasur simptome.”

Të dhënat zyrtare tregojnë se që nga fillimi i pandemisë e deri më tani mesatarisht nga 4 persona kanë vdekur çdo ditë nga virusi korona. Incidenca e vdekshmërisë në 100 mijë banorë për vendin tonë është 3,2%, ndërkaq mesatarja në Evropë është 2,9%, thonë nga Ministria e Shëndetësisë.

Adnan Qaili

LEXO EDHE:

Back to top button