Departamenti Amerikan i Shtetit i rekomandon Kosovës ta ndryshojë Ligjin për Lirinë Fetare

Kosovës i rekomandohet që të ndryshojë Ligjin për lirinë fetare, në Raportin Ndërkombëtar për Liritë Fetare, i cili është publikuar të mërkurën e i cili dokumenton gjendjen e lirive fetare në afro 200 shtete dhe territore të botës.

- Advertisements -

“Mungesa e statusit ligjor për bashkësitë fetare është një hendek i madh në mbrojtjen e të drejtave themelore të njeriut në Kosovë”, thuhet ndër të tjera në pjesën për Kosovën.

Raporti po ashtu thekson se gjatë vitit 2020 në Kosovë janë raportuar 57 incidente fetare, në krahasim me 61 sa ishin shënuar një vit më parë.

Në raport thuhet se shumica e këtyre incidenteve ishin vjedhje dhe dëmtime të objekteve fetare, kryesisht xhamive.

Ky vit shënon publikimin e 23-të të Raportit Ndërkombëtar për Liritë Fetare, i cili e dokumenton gjendjen e lirive fetare në afro 200 shtete dhe territore. Administrata e Biden-it është thellësisht e përkushtuar për ta promovuar dhe mbrojtur respektin e përgjithshëm për lirinë e fesë ose të besimit për të gjithë. E drejta për ta ushtruar lirinë e fesë ose të besimit ka qenë thelbësore në përvojën amerikane që nga themelimi i shtetit tonë. Liria e fesë ose e besimit mbrohet në Amendamentin e Parë të Kushtetutës sonë dhe në Deklaratën Universale të të Drejtave të Njeriut; ajo është një vlerë thelbësore amerikane dhe e drejtë e përgjithshme e njeriut.

Siç ka theksuar Presidenti Biden, ne nuk jemi komb i përkryer. Nuk jemi të vetëdijshëm për të metat tona. Ka më shumë punë për të bërë për të siguruar që të drejtat dhe dinjiteti i të gjithëve mbështeten njëlloj si në Shtetet e Bashkuara, ashtu edhe jashtë tyre. Ky raport informon për vendimet kritike të politikës së jashtme të SHBA-së dhe shërben si burim i besueshëm për qeveritë dhe ligjvënësit e huaj, mbrojtësit e të drejtave të njeriut, bashkësitë fetare, hulumtuesit akademikë, anëtarët e Kongresit dhe amerikanët e rëndomtë për informata të besueshme mbi zhvillimet e lirive fetare anembanë botës.

LEXO EDHE:

Back to top button