Dera e varrit të Nefertitit mund të jetë e fshehur në varrin e Tutankhamun

Pas zbulimit të hieroglifeve të fshehura në varrin e Tutankhamunit, arkeologët besojnë se ekziston mundësia që mbretëresha legjendare egjiptiane Nefertiti të jetë në një dhomë të fshehtë pranë varrit të pasuesit të saj.

Nicholas Reeves, ish kurator i Departamentit të Antikiteteve Egjiptiane të Muzeut Britanik, tha se ekspertët kishin dyshuar më parë se një gjë e tillë ishte e mundur, por se imazhet e radarit të deritanishëm nuk e mbështesin këtë teori.

Reeves zbuloi se kartuazhet që përshkruanin varrimin e Tutankhamun ishin pikturuar mbi një kartushë të Tutankhamunit që varroste Nefertitin, mbretëreshën legjendare të Egjiptit dhe gruan e mbretit Akhenaten. Një kartushë është një kornizë ovale rreth hieroglifeve egjiptiane që tregon emrin e faraonit.

“Ne kemi zbuluar gjurmë të një emri të mëparshëm”

“Ne zbuluam se ka kartuazhe poshtë nga vetë Tutankhamun, duke dëshmuar se skena fillimisht tregonte Tutankhamun duke varrosur paraardhësin e tij Nefertiti.” “Normalisht nuk do ta kishit atë dekoratë në varrin e Tutankhamun”, tha Reeves për The Guardian.

Në murin verior të dekoruar, vizatimet e mëvonshme tregojnë faraonin Aj, pasardhësin e Tutankhamun, duke mbajtur një enë ceremoniale dhe duke kryer ritualin e “hapjes së gojës” të mumjes për të rivendosur pesë shqisat e të ndjerit.

“Pas një ekzaminimi të hollësishëm të kartushës së Ai, ne zbuluam gjurmët e emrit të mëparshëm – Tutankhamun. “Në versionin e saj origjinal, kjo skenë tregon Tutankhamun duke kryer një ritual funerali për pronarin origjinal të varrit, paraardhësin e tij Nefertiti,” thotë Reeves.

Vdekja e papritur e Tutankhamunit të ri

Varri i Tutankhamun u zbulua saktësisht njëqind vjet më parë dhe përmbante një sasi të madhe thesare që mbretit të ri, siç besonin egjiptianët e lashtë, do t’i duheshin në jetën e përtejme.

Reeves beson se vdekja e papritur e Tutankhamun në 1324 pes, kur ai ishte 19 vjeç dhe kishte sunduar fronin për vetëm nëntë vjet, çoi në vendimin për të kryer një varrim urgjent.

Ai tha se provat e reja mbështesin teorinë se varri i Tutankhamun është vetëm pjesa e jashtme e një varri shumë më të madh të përgatitur për Nefertitin, dhomat e varrimit të të cilit janë të fshehura diku në kompleks.

“Arkeologët kanë qenë gjithmonë në mëdyshje nga varri i Tutankhamun”

Në vitin 2015, Reeves pretendoi se imazhet me rezolucion të lartë të varrit të Tutankhamun tregonin linja nën sipërfaqet e pikturuara të murit, duke sugjeruar se aty kishte dyer. Por ekspertë të tjerë menduan se skanimet nuk ishin mjaftueshëm përfundimtare.

“Është shumë e lehtë ta shkruajmë këtë teori si fantazi të pastër, por kuptova se dekorimi i mureve të varrit ka ndryshuar. Arkeologët kanë qenë gjithmonë në mëdyshje nga vendi i varrimit të Tutankhamun për shkak të formës së tij të çuditshme. “Ajo është shumë e vogël dhe jo ajo që do të prisnit për një mbret”, tha arkeologu britanik.

George Ballard, një ekspert në radarët dhe studimet gjeofizike të ndërtesave dhe strukturave, është po aq i emocionuar nga zbulimi i ri dhe është i bindur se muri i rremë bllokon hyrjen në pjesën e zgjeruar të varrit.

“Dëshmitë që kemi deri tani sugjerojnë se ekziston një strukturë artificiale që formon muret veriore dhe lindore të thesarit. Por për disa ato nuk janë mjaft bindëse. Ky është gjithmonë një problem në shkencë. “Por nëse ka një strukturë, kjo do të thotë se dikush e ka ndërtuar atë, dhe ju nuk ndërtoni në Luginën e Mbretërve pa një qëllim,” thotë Ballard.

LEXO EDHE:

Back to top button