Dollari në nivelin më të ulët javor kundrejt shportës së monedhave

Dollari në nivelin më të ulët javor kundrejt shportës së monedhave

Dollari ra sot në nivelin më të ulët të një jave kundrejt një shporte prej gjashtë monedhash kryesore botërore dhe fituesi më i madh ishte jenit japonez, i cili u kthye në nivelin më të lartë kundrejt dollarit në katër muajt e fundit, të cilin e preku në fillimi i javës.

Monedha japoneze fitoi rreth 0.4 për qind në 131.99 jen për dollarin, duke iu afruar nivelit më të lartë në katër muaj prej 130.58 që arriti të martën kur Banka e Japonisë (BoJ) vendosi të lejojë që obligacionet 10-vjeçare të bien për 50 pikë bazë në çdo drejtim nga niveli i synuar prej zero për qind, duke e zgjeruar atë korridor nga plus/minus 25 pikë bazë të mëparshme.

Dollari, i cili fitoi 0.6 për qind kundrejt jenit të mërkurën, nuk arriti të kompensojë më shumë se 3.8 për qind rënien e së martës pas shpalljes së vendimit të Bankës së Japonisë.

Sipas monedhës së përbashkët të eurozonës, jeni është stabilizuar në 140,56 për euro, ndërsa ndaj funtës britanike po tregtohet në nivelin 159,61 jen. Kursi i këmbimit të jenit ndaj të dy monedhave është afër nivelit më të lartë që nga fundi i shtatorit.

Nga ana tjetër, dobësimi i dollarit është ndikuar nga rritja e ndjeshmërisë së investitorëve ndaj aktiveve me rrezik, pasi të dhënat e djeshme treguan se besimi i konsumatorit në SHBA arriti në nivelin më të lartë të tetë muajve në dhjetor, pasi inflacioni zbutet dhe tregu i punës mbetet i fortë.

Indeksi i dollarit, i cili mat vlerën e monedhës së gjelbër kundrejt një shporte rivalësh kryesorë duke përfshirë jenin, ra 0.5 për qind në 103.75 pikë, niveli i tij më i ulët në një javë.

Euro fitoi 0.4 për qind në 1.0649 dollarë pasi më shumë zyrtarë të Bankës Qendrore Evropiane mbështetën rritje të mëtejshme të normave të interesit.

Funta u rikuperua me 0.2 për qind në 1.2109 dollarë, duke kompensuar pjesërisht rënien e djeshme prej 0.85 për qind.

Në Azi, juani u rrit pak në 6,9828 për dollar jashtë Kinës kontinentale, megjithëse ndjenja e tregut mbetet nën presionin e përhapjes së virusit Covid-19 në vend.

LEXO EDHE:

Back to top button