Dy burra në Kanada zbuluan pas 70 vitesh se ishin ndërruar pas lindjes në një spital

Një komplet i testimit të ADN-së në shtëpi ndryshoi jetën e dy kanadezëve përgjithmonë.

Ata zbuluan se gjenet e tyre nuk përputheshin me gjenet e familjes në të cilën u rritën. Gjegjësisht, ata kanë lindur në të njëjtën ditë në të njëjtin spital, por janë ndërruar pas lindjes.

Richard Bove, nga qyteti bregdetar i Sechelt në Kolumbinë Britanike, u rrit duke besuar se ishte aborigjen. Por testi i ADN-së që ai bëri tregoi se ai kishte një përzierje të prejardhjes ukrainase, hebreje ashkenazi dhe polake.

Në të njëjtën kohë, më shumë se dy mijë kilometra larg, motra e Eddie Ambrose nga Winnipeg, Manitoba, e cila u rrit në një familje ukrainase, bëri një test të ADN-së dhe zbuloi se ajo nuk kishte lidhje me Eddie. Vëllai i saj biologjik ishte Richard Bove.

Pas kërkimeve, ata zbuluan se Richard dhe Eddie kishin lindur në të njëjtën ditë në të njëjtin spital në vitin 1966. Ata u ndanë menjëherë pas lindjes dhe secili u rrit në një familje të ndryshme.

Pas gati 70 vitesh, të enjten, kryebashkiaku i provincës kanadeze të Manitoba, Wab Kinev, u kërkoi atyre personalisht një falje zyrtare për traumën që pësuan nga shkëmbimi.

“Kërkoj falje për veprimet që kanë prekur dy fëmijë, prindër dhe familje për breza,” tha Kinev, duke pranuar se ishte befasuese që jetët e dy burrave ishin mbivendosur gjatë viteve.

Si fëmijë, Eddie pyeti një vajzë nga qyteti tjetër nëse do të ishte në ekipin e tij të bejsbollit, pa e ditur se ai në të vërtetë po pyeste motrën e tij biologjike.

Avokati i tyre i tha BBC- së se ata kishin jetuar jetë shumë të ndryshme duke u rritur, pasi Bove, 68 vjeç, ishte pjesë e Aborigjenës kanadeze me prejardhje të përzier aborigjene dhe evropiane. Babai i tij vdiq kur ai ishte tre vjeç, kështu që shpejt mori përgjegjësinë për vëllezërit e motrat e tij më të vegjël.

Në vitet ’60, ai u largua me forcë nga familja e tij si pjesë e politikës së asimilimit të Kanadasë, u vendos në kujdestari ose në një familje jashtë komunitetit parësor si një fëmijë indigjen.

Ndërkohë, Eddie u rrit në një fermë në fshat në një “familje të dashur dhe mbështetëse ukrainase”. Ai mbeti jetim në moshën 12-vjeçare, kështu që një nga familjet e adoptoi. Kështu, ai nuk ishte në dijeni të origjinës së tij gjatë gjithë jetës së tij.

Pavarësisht ndryshimit, Eddie dhe Richard janë krenarë për njerëzit që janë rritur për t’u bërë dhe familjet që kanë krijuar. Me zbulimin, siç pretendojnë ata, fituan familje të reja.

Dy personat kërkuan edhe dëmshpërblim financiar nga krahina nëpërmjet avokatit të tyre të përbashkët, por ende nuk dihet nëse do ta marrin. Megjithatë, ky nuk është rasti i parë i tillë në këtë provincë kanadeze, dy raste të tjera të tilla janë zgjidhur vite më parë.

LEXO EDHE:

Back to top button