Dy superhëna na presin në gusht

Dy superhëna na presin në gusht

Në një ngjarje të rrallë astronomike, gushti 2023 do t’u ofrojë vëzhguesve të yjeve mundësinë për të parë dy superhëna, së bashku me shfaqjen e një hëne blu.

Një superhëna ndodh kur orbita e hënës së plotë vjen më afër planetit tonë. Siç shpjegon NASA, orbita e Hënës rreth Tokës nuk është krejtësisht rrethore, por ovale. Kjo bën që Hëna të lëkundet midis distancave më të afërta dhe të mëtejshme nga planeti ynë i origjinës ndërsa përfundon ciklin e saj orbital.

Pika më e largët që Hëna udhëton nga Toka quhet apogje, ku Hëna ndodhet në një distancë mesatare prej 407,000 km. Në të kundërt, pika ku Hëna është më afër Tokës njihet si perigje, ku Hëna është 363,000 km nga Toka.

Afrimi i afërt shkakton superhëna

Një superhëna ndodh në perigje, kur hëna e plotë përkon me afrimin më të afërt të hënës me Tokën. Kur vëzhgohen nga Toka, superhënat priren të duken më të mëdha dhe më të ndritshme se një hënë e plotë e zakonshme, megjithëse ndryshimi është i vogël.

Cikli i superhënës i këtij viti është i veçantë sepse të katër dukuritë ndodhin radhazi. E para nga superhënat e këtij viti ndodhi më 3 korrik, dhe superhëna e fundit e kësaj serie do të ndodhë më 29 shtator.

Çfarë është një hënë blu?

Termi hënë blu nuk i referohet ngjyrës së hënës, por frekuencës së saj. Një hënë blu është emri që i jepet hënës së dytë të plotë që ndodh brenda një muaji kalendarik.

Meqenëse një hënë e plotë zakonisht ndodh çdo 29 ditë, dhe duke qenë se shumica e muajve janë më të gjatë se kjo, duke përfshirë 30 ose 31 ditë, është e mundur që herë pas here të kemi dy hëna të plota në të njëjtin muaj.

Hënat blu janë ngjarje të rralla që ndodhin afërsisht çdo dy vjet e gjysmë. Hëna blu më e fundit ishte e dukshme më 22 gusht 2021.

Këtë vit, gushti do të presë dy hëna të plota. Është emocionuese që të dyja janë superhëna. E para prej tyre do të ndodhë të martën më 1 gusht dhe e dyta më 30 gusht.

LEXO EDHE:

Back to top button