Fjalimi në OKB: Kryeministri Rama denoncon Rusinë, mbështet bashkëpunimin në Ballkan

Fjalimi në OKB: Kryeministri Rama denoncon Rusinë, mbështet bashkëpunimin në Ballkan

Kryeministri i Shqipërisë, Edi Rama denoncoi të shtunën në Asamblenë e Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara agresionin rus ndaj Ukrainës, duke e quajtur atë “ një luftë të paprovokuar, të pajustifikuar dhe të paramenduar”.

“Lufta që Rusia zgjodhi të ndërmerrte nuk është vetëm kundër Ukrainës dhe popullit të saj: Ajo është gjithashtu një sulm brutal kundër së drejtës ndërkombëtare, shkelje flagrante e Kartës së OKB-së dhe kërcënim i drejtpërdrejtë për Arkitekturën Evropiane të Sigurisë”, tha ai.

Kryeministri Rama tha se bëhet fjalë për një luftë të hapur nga një tirani cinike e plakur ndaj një demo demokracie të re në rritje.

“Një vend, i motivuar nga ëndrrat e madhështisë së kohëve të shkuara, ka vendosur ta kthejë botën mbrapa, të kthehet kundër gjithçkaje që kemi ndërtuar gjatë dekadave. Kjo është e papranueshme”, tha ai.

Kryeministri i Shqipërisë, një vend që aktualisht është anëtar jo i përhershëm i Këshillit të Sigurimit të OKB-së shprehu solidaritetin me Ukrainën dhe popullin e saj.

“Lufta e tyre është edhe e jona, dhe shpresoj, e të gjithë anëtarëve të OKB-së, që ndajnë parimet themelore të sovranitetit, të integritetit territorial, të lirisë dhe të së drejtës për të vendosur në mënyrë të pavarur për të ardhmen e tyre, pa frikë apo ndërhyrje”, tha zoti Rama.

Kryeministri i Shqipërisë dënoi veprimet e fundit të Kremlinit për mobilizim të pjesshëm dhe për referendume në rajonet nën kontrollin rus, duke thënë se Shqipëria nuk do t’i njohë këto votime të paligjshme. Ai tha se Shqipëria mbështet miratimin e një Konvente për Parandalimin dhe Ndëshkimin e Krimeve Kundër Njerëzimit.

“Ky instrument i ri do të plotësonte një boshllëk të ndjeshëm në kuadrin aktual ndërkombëtar dhe do të lehtësonte bashkëpunimin ndërkombëtar për të mbrojtur civilët”, tha ai.

Më pak se tre javë pasi Shqipëria u bë objekt i dy sulmeve kibernetike nga Irani, duke sjellë si pasojë ndërprerje e marrëdhënieve me Republikën Islamike, zoti Rama – i cili i quajti ato “shkelje flagrante” tërhoqi vëmendjen për rëndësinë e sigurisë kibernetike dhe për mbajtjen përgjegjës të aktorëve që e kërcënojnë atë.

“U bëjmë thirrje Kombeve të Bashkuara, përfshirë edhe Këshillit të Sigurimit, të përqëndrohet më seriozisht dhe më konkretisht për të trajtuar sigurinë kibernetike, duke investuar në parandalim dhe duke ndihmuar të gjitha shtetet anëtare që të ndërtojnë qëndrueshmëri e rezistencë”, tha zoti Rama.

LEXO EDHE:

Back to top button