KËTO janë viruset më vdekjeprurëse që transmetohen nga ushqimi, OBSH ka publikuar një listë
“Produktet e mishit të derrit të papërpunuara, duke përfshirë mëlçinë ose sallamin e papërpunuar që përmban mëlçi ose gjak, si dhe patatet e mëlçisë, janë ushqimet kryesore të infektuara me virusin e hepatitit E”, paralajmëroi ai.
Organizata e Kombeve të Bashkuara për Ushqimin dhe Bujqësinë (FAO) dhe Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) kanë bashkëpunuar në një raport të ri që rendit sëmundjet virale më të zakonshme që vijnë nga ushqimi.
Një raport nga Takimi i Përbashkët i Ekspertëve për Vlerësimin e Rrezikut Mikrobial (JEMRA), i publikuar në dhjetor 2024, zbuloi se norovirusi është shkaku kryesor i sëmundjeve që vijnë nga ushqimi.
Sipas raportit, ata erdhën në këtë përfundim pasi kryen “një rishikim të viruseve që dihet se lidhen me sëmundjet ushqimore te njerëzit.
Frekuenca e sëmundjes dhe ashpërsia klinike, si dhe kombinimet virus-ushqim, renditen në kontekstin e sëmundjeve të shkaktuara nga ushqimi”, shkruan Food&Wine.
Raporti kishte një qasje gjysmë sasiore, që do të thotë se janë marrë parasysh shifra specifike si dhe “njohuritë e ekspertëve” të autorëve të raportit.
Sa i përket ushqimeve që kanë më shumë gjasa të lidhen me norovirusin, ata zbuluan se ato zakonisht ishin ushqime të gatshme për t’u ngrënë, manaferrat e ngrira dhe butak.
Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) shpjegon se simptomat më të zakonshme të norovirusit janë diarre, të vjella, të përziera dhe dhimbje barku. Megjithatë, simptoma të tilla si ethe, dhimbje koke dhe dhimbje trupi mund të jenë gjithashtu të pranishme.
“Norovirus vlerësohet të shkaktojë 125 milionë raste të sëmundjeve ushqimore dhe 35,000 vdekje në mbarë botën çdo vit”, shtuan autorët e raportit të përbashkët.
Sipas CDC-së, ajo shkakton 2500 shpërthime vetëm në SHBA, që përbën 58% të sëmundjeve ushqimore të vendit.
“Norovirusi është shumë ngjitës dhe shpërthimet e virusit janë lidhur me ushqimin me nivele të ulëta kontaminimi. Ndotja virale mund të ndodhë në të gjithë zinxhirin ushqimor.
“Rezultatet e rënda, duke përfshirë shtrimin në spital dhe vdekjen, prekin kryesisht fëmijët nën pesë vjeç, të moshuarit dhe njerëzit me imunitet të dobësuar që mund të përhapin virusin për një kohë të gjatë.”
Së bashku me norovirusin, hepatiti A, i cili është sëmundja e dytë më e zakonshme virale, është gjithashtu në listën jopopullore. Sipas raportit, ajo shkakton 14 milionë raste të sëmundjeve të shkaktuara nga ushqimi dhe 28,000 vdekje në mbarë botën çdo vit.
“Ka dallime të rëndësishme rajonale në përqindjen e rasteve të hepatitit A që i atribuohen ushqimit për shkak të prevalencës endemike dhe përdorimit të vaksinave,” shtoi ai.
“Tregtia ndërkombëtare e ushqimit luan një rol të rëndësishëm në transmetimin e virusit te popullatat e ndjeshme. Pajtueshmëria më e madhe me standardet ndërkombëtare, të tilla si praktikat e mira bujqësore dhe higjienike, ka të ngjarë të zvogëlojë transmetimin global.
Raporti shtoi se transmetimi lidhet më së shpeshti me butak, manaferrat e ngrira dhe ushqimet e gatshme për t’u ngrënë.
Dhe në vendin e tretë është virusi i hepatitit E, për të cilin raporti thotë se është “unik në mesin e viruseve që vijnë nga ushqimi”, sepse është “një patogjen zoonotik me shumë bartës kafshësh asimptomatike, veçanërisht derrat”.
Ai vuri në dukje se nuk kishte asnjë vlerësim global të rasteve që i atribuohen ushqimit, por se vendet që hetonin përhapjen e tij “gjetën se vlerësimet e tyre të mëparshme ishin shumë të ulëta”.
Hepatiti E, shtohet në raport, mund të shkaktojë sëmundje të rënda, veçanërisht te njerëzit me gjendje mjekësore para-ekzistuese dhe mund të çojë në cirrozë të mëlçisë dhe dëmtime neurologjike.
“Produktet e mishit të derrit të papërpunuara, duke përfshirë mëlçinë ose sallamin e papërpunuar që përmban mëlçi ose gjak, si dhe patatet e mëlçisë, janë ushqimet kryesore të infektuara me virusin e hepatitit E”, paralajmëroi ai.
Sëmundjet virale më të zakonshme që vijnë nga ushqimi
Norovirus: 125 milionë raste dhe 35,000 vdekje në vit
Hepatiti A: 14 milionë raste dhe 28,000 vdekje në vit
Hepatiti E: 3,3 milionë raste dhe 44,000 vdekje në vit
Megjithatë, një numër virusesh të tjera, duke përfshirë astrovirusin, sapovirusin, enterovirusin, adenoviruset e zorrëve dhe rotavirusin, në fakt mund t’i tejkalojnë ato.
Ekipi tha se ka “të dhëna të pamjaftueshme për të renditur ushqimet që mund të jenë të kontaminuara” me këto viruse.
Ndërsa e gjithë kjo është alarmante, autorët thanë gjithashtu se mbikëqyrja e përmirësuar dhe raportimi më i mirë i rasteve të këtyre sëmundjeve ushqimore mund të ndihmojë në kontrollin ose parandalimin e përhapjes së tyre.
“Komiteti i ekspertëve rekomandon që shtetet anëtare të konsiderojnë zhvillimin e kapaciteteve për trajnim dhe adoptimin e këtyre metodave për zbulimin e viruseve në ushqim dhe mjedis”, përfundon ai.
“Kjo qasje mund të përmirësojë potencialisht njohuritë për atribuimin e ushqimit, të mbështesë analizën e rrezikut dhe të zvogëlojë numrin e sëmundjeve virale që vijnë nga ushqimi në mbarë botën.
Veprimet adekuate globale do të ndihmojnë në zbutjen e rritjes së pritshme të rrezikut të këtyre sëmundjeve virale për shkak të rritjes së popullsisë, krizës klimatike dhe globalizimit të zinxhirëve të furnizimit me ushqim. Dhe në fund të fundit, trajnimi dhe zbulimi më i mirë mund të shpëtojë miliona jetë në mbarë botën.”