Kina po investon para të mëdha në industrinë e çipave

Kina po planifikon një paketë ndihme me vlerë më shumë se 135 miliardë euro për të zhvilluar industrinë e saj gjysmëpërçuese, thanë tre burime.

Pekini planifikon të miratojë një nga paketat e tij më të mëdha të stimulit fiskal në pesë vjet, kryesisht përmes subvencioneve dhe uljeve të taksave për të nxitur prodhimin dhe kërkimin e gjysmëpërçuesve, thanë burimet. Plani, i cili sipas burimeve mund të zbatohet tashmë në tremujorin e parë të vitit të ardhshëm, ende nuk është shpallur publikisht.

Kuptohet se pjesa më e madhe e ndihmës financiare do të përdoret për të subvencionuar blerjen e pajisjeve gjysmëpërçuese vendase nga kompanitë kineze. Kompanitë do të kenë të drejtë për një subvencion prej 20 për qind për kostot e prokurimit.

“Zhvillimi i industrisë së çipave është prioriteti ynë politik”

Kina ka njoftuar se zhvillimi i industrisë së saj të çipave është një prioritet politik. Plani i mbështetjes fiskale vjen pasi presidenti i SHBA Joe Biden nënshkroi legjislacionin në gusht që siguron 52.7 miliardë dollarë grante për prodhimin dhe kërkimin e gjysmëpërçuesve amerikanë, si dhe rreth 24 miliardë dollarë ulje taksash për fabrikat e çipave.

Me paketën stimuluese, Pekini synon të rrisë mbështetjen për prodhuesit kinezë të çipave për të ndërtuar, zgjeruar ose modernizuar objektet e prodhimit vendas, montimit, paketimit dhe kërkimit dhe zhvillimit, thanë burimet. Plani i fundit i Kinës përfshin gjithashtu një pozicion tatimor preferencial për industrinë vendase të gjysmëpërçuesve.

LEXO EDHE:

Back to top button