Kujdesi në shtëpi zgjat jetën

Kujdesi në shtëpi zgjat jetën

Ushtrimet e lehta fizike ditore, si vrapimi dhe larja e enëve, së bashku me detyrat e tjera shtëpiake, ndikojnë pozitivisht në jetëgjatësinë, pohojnë mjekët amerikanë.

Studimi, raporti i të cilit u botua në Journal of the American Geriatrics Association, përfshiu 6000 gra të moshës 65 deri në 99 vjeç. Shkencëtarët gjurmuan aktivitetin e tyre fizik të përditshëm duke përdorur sistemet e gjurmimit të fitnesit, si dhe gjendjen e tyre shëndetësore, për tre vjet.

Sipas rezultateve të marra, shkalla e vdekshmërisë në mesin e grave që ishin fizikisht aktive për të paktën 30 minuta në ditë ishte 12% më e ulët në krahasim me të tjerat që bëjnë një mënyrë jetese kryesisht joaktive. Rritja e aktivitetit ditor në një orë zvogëloi gjasat e vdekjes me 39%.

Shkencëtarët theksojnë se nën përkufizimin e aktivitetit fizik nënkuptojnë kryerjen e punëve të shtëpisë, si pastrimi, larja e rrobave, larja e enëve, pazari, si dhe shëtitjet në ajër të pastër.

“Për një kohë të gjatë konsiderohej se aktivitete të tilla nuk mjaftojnë që njeriu të jetë i shëndetshëm. Por tani kemi prova që edhe aktiviteti me intensitet të ulët tek gratë zvogëlon gjasat që ato të vdesin në tre ose katër vitet e ardhshme”, thotë Andrea Lacroix, e cila ka punuar si bashkëpunëtore në hulumtim.

LEXO EDHE:

Back to top button