Kush do ta zëvendësojë BEG-un?

Kush do ta zëvendësojë BEG-un?

Gazetar: Ile Petreski

13 shtatori është afati për regjistrimin e kompanive, që duan të marrin përsipër biznesin e ngrohjes në Shkup. Qeveria lëshoi tre shpallje publike për prodhimin, distribuimin dhe furnizimin me energji termike për përdoruesit e Balkan Enerxhi Grup, i cili mbeti pa licencat e punës për shkak të problemeve financiare. Nga Qeveria thonë se e gjithë procedura do të përfundojë në kohën e duhur.

“Lëndë e kësaj thirrje publike është zgjedhja e personit përgjegjës për aktivitetin energjetik të furnizimit me energji termike si shërbim publik për nevojat e konsumatorëve në zonën e një pjese të qytetit të Shkupit, përkatësisht në Komunën e Aerodromit, një pjesë e komunës Gazi Babë, lomunës Gjorçe Petrov, karposh, Kisella Vodë, komunës Qendër dhe komunës së Çairit”, thonë nga Qeveria.

YouTube video

Mirëpo, një muaj para fillimit të sezonit të ngrohjes, pyetja kryesore e një pjese të Shkupit është se kush do t’i ngrohë shtëpitë dhe objektet afariste? Qytetarët e Shkupit kanë paqartësi të shumta lidhur me këtë çështje ndërsa kanë marrë edhe fatura që duhet të anulohen.

“Nuk e di çfarë të bëj. Në televizion thanë të mos paguajmë, por çfarë do të ndodhë, si do jetë, nuk e kuptoj”, tha një qytetar.

“Po, po, kanë ardhur faturat e ngrohjes. Shumë herët, nuk e di pse. Gjithmonë vinin më vonë. Nuk i kam hapur ende, tash i kam marrë”, tha një qytetare.

“Nuk kam informata të sakta, e di që ka ndërhyrë qeveria, por nuk e di se çfarë”, shtoi një tjetër qytetar.

Komisioni Rregullator i Energjetikës ka marrë vendim, siç paralajmëroi edhe më herët, që të anulojë faturat e BEG për ngrohje për muajin gusht, sepse në to nuk është llogaritur subvencioni i dhënë nga Qeveria.

“Ata që kanë paguar tashmë faturat më të larta të gushtit, shuma do të ulet në përputhje me shumën e paguar në faturat e ardhshme. Gjatë këtij muaji, pjesa tjetër do të marrë fatura të reja të korrigjuara për muajin gusht”, thonë ng KRRE.

Pak më shumë se një muaj më parë, rregullatori hoqi licencat e nevojshme për funksionimin e BEG. Shkak për këtë është mungesa e kushteve financiare të kompanisë për blerjen e gazit natyror, i cili nevojitet për prodhimin e energjisë termike. Sipas njoftimeve, favoriti më i madh tani është EMV-ja shtetërore, e cila themeloi edhe një kompani të re publike për të marrë pjesë në garën për të marrë përsipër punën me ngrohjen në kryeqytet./Alsat.mk

LEXO EDHE:

Back to top button