“Kuvendi gjithëserb”, Republika Sërpska do ta ratifikojë në korrik

"Kuvendi gjithëserb", Republika Sërpska do ta ratifikojë në korrik

Asambleja Kombëtare e entitetit serb të Bosnje-Hercegovinës, Republikës Sërpska, do të mbajë një seancë në fillim të korrikut, për të ratifikuar Deklaratën e “Kuvendit gjithëserb”, të nënshkruar një ditë më parë në Beograd. Kështu ka thënë kryetari i Asamblesë, Nenad Stevandiq.

Përgjatë takimit, Qeveria e Serbisë dhe ajo e Republikës Sërpska, e kanë nënshkruar Deklaratën për mbrojtje të të drejtave kombëtare dhe politike dhe për të ardhmen e përbashkët të popullit serb. Presidenti serb, Aleksandar Vuçiq, ka thënë se dokumenti i referohet Marrëveshjes së Dejtonit – që i ka dhënë fund luftës në Bosnje – dhe nuk përmend përçarjet aty.

Ky dokument duhet të miratohet nga parlamentet e dy palëve brenda 90 ditëve. Stevandiq i ka thënë Radiotelevizionit të Serbisë, më 9 qershor, se dokumenti i miratuar nuk ka të bëjë me ndonjë “Serbi të madhe”, por për mbrojtjen e të drejtave të serbëve në të gjitha vendet. Presidenti serb ka thënë se ky dokument përmend edhe Kosovën edhe Rezolutën 1244. Përgjatë takimit është insistuar në, siç është thënë, “përdorimin e emrit të plotë të provincës jugore serbe – Kosova dhe Metohija” – si referencë për shtetin e Kosovës.

LEXO EDHE:

Back to top button