Mbi 100 mijë makina elektrike të pashitura janë në Gjermani

Mbi 100 mijë makina elektrike të pashitura janë në Gjermani

Në Gjermani, më shumë se 100,000 makina elektrike që nuk kanë gjetur blerës janë grumbulluar në magazinat e prodhuesve dhe tregtarëve të makinave. Arsyet kryesore të këtij fenomeni janë rënia e kërkesës, ndërprerja e subvencioneve shtetërore dhe mbështetja aktive e makinave me motorë me djegie të brendshme.

Këto makina elektrike janë të parkuara në fabrika, shitore dhe porte. Përfundimi i papritur i subvencioneve të qeverisë për blerjen e makinave elektrike në fund të vitit të kaluar çoi në një rënie të mprehtë të shitjeve të tyre.

Zbritjet e përkohshme të ofruara nga prodhuesit nuk dhanë rezultatin e dëshiruar për shkak të pasigurisë së tregut dhe gjermanët në përgjithësi preferojnë makinat me motorë me djegie të brendshme dhe më konkretisht makinat me naftë.

Situata u shpëtua pjesërisht nga stoqet e eksportit, por as kjo nuk ndihmoi në zgjidhjen e problemit. Në maj 2024, Gjermania eksportoi 786,000 automjete elektrike, 58% më shumë se një vit më parë. Tregjet kryesore janë Holanda, Britania e Madhe dhe Belgjika.

Megjithatë, sipas ekspertit Werner Ole, “eksportet nuk mund të zgjidhin të gjitha problemet. Prodhimi i makinave që më pas duhet të ruhen diku është i shtrenjtë dhe mund të kompensohet vetëm me zbritje serioze. Por atëherë ekziston rreziku që llogaritë e prodhuesve të makinave të mos dalin ashtu siç është planifikuar dhe ata të fillojnë të shesin me humbje”.

Prodhuesit evropianë të automjeteve kanë qenë të ngadalshëm në zhvillimin e automjeteve elektrike, duke mbetur prapa në teknologji dhe softuer. Si rezultat, modelet e tyre EV po grumbullohen në magazina për shkak të çmimeve të larta, ndërsa kompanitë kineze po marrin shpejt tregun me modele më të përballueshme dhe më të avancuara teknologjikisht.

LEXO EDHE:

Back to top button