Mediat gjermane: Për 20 vjet Kroacia do të zbrazet

Mediat gjermane: Për 20 vjet Kroacia do të zbrazet

Në një raport të portalit online të Rrjetit Editorial të Gjermanisë (RND) për jetën në “anëtarin më të ri të Bashkimit Evropian”, autori Dorsten Fuchs vë në dukje se shifrat tregojnë përparimin e padyshimtë ekonomik të Kroacisë pas 11 vitesh anëtarësim në BE.
Bruto produkti i brendshëm  është rritur nga pothuajse 60 në 71 miliardë dollarë amerikanë në vitin 2022, papunësia ka rënë nga 17 në gjashtë deri në shtatë përqind dhe pagat vjetore janë pothuajse aq të larta sa në Poloni dhe Hungari. Përveç kësaj, vendi merr një ndihmë të madhe financiare nga BE-ja, 30 miliardë euro vetëm nga viti 2021 deri në vitin 2027”, thuhet në tekst.

Por në të njëjtën kohë korrupsioni vihet në dukje si një problem i madh. Në tetë vitet e fundit, kryeministrit Andrej Plenkoviç iu desh të shkarkonte 30 ministra, shumica prej tyre për shkak të akuzave për korrupsion. Vendi renditet vetëm i 56-ti në indeksin global të korrupsionit të Transparency International. Sipas një sondazhi të ri, 74 për qind e popullsisë është e pakënaqur me drejtimin në të cilin po zhvillohet vendi”, shkruan RND.

Autori citon edhe Sonja Schrimbeck. “Qeveria paraqitet nga jashtë si pro-evropiane dhe e përkushtuar ndaj shtetit të së drejtës, por nga brenda shohim një regres të madh demokratik. Prandaj, sado i zymtë të jetë imazhi që qytetarët kanë për politikanët e tyre, shumë janë të kënaqur me faktin se ata janë pjesë e Evropës. Sidomos duke pasur parasysh historinë tonë”, shprehet autori.

Kështu ndodh edhe me pronaren e parukerisë, Ksenija Jukcic. Djali i saj 30-vjeçar punon si inxhinier detar në Roterdam. “Evropa?” Është gjëja më e mirë që mund të na ndodhte”, thotë ajo, pasi i ka dhënë djalit të saj një jetë më të mirë.

Entuziazmin për Evropën tregon edhe Hana Zoricic, Zëvendës Kryetare e Thesarit të Shtetit në Ministrinë e Financave. Detyra e saj e fundit e madhe ishte përgatitja e vendit për futjen e euros. “Është mirë të jesh pjesë e kësaj familjeje të madhe që quhet Evropë. Është emocionuese të ulesh në tavolinë dhe të shikosh sesi vendet e tjera dhe Komisioni Evropian na shohin si anëtarë të barabartë”, thotë ajo dhe shton se ka pasur oferta të ndryshme për të punuar si konsulente për kompani të mëdha, me një pagë shumë më të lartë, por ajo thotë: “Unë kurrë nuk kam dashur të bëj asgjë tjetër përveç këtyre projekteve të mëdha strategjike.”

Rodoljub dhe Vishnja Dzakula janë pronarë të bizneseve të vogla dhe prodhojnë produkte organike, kryesisht mish. “Jetojmë më mirë këtu falë Bashkimit Europian”, thekson Vishnja, ky mesazh është i rëndësishëm për të, por më pas shton: “Problemi që kemi është politika kroate. Ata nuk e kuptojnë modelin që na nevojitet për rajonin tonë. Në BE, veçanërisht në Austri, bashkëshortët shohin aleatë, në Zagreb mbi të gjitha priten me indiferencë.

Pavarësisht standardit në rritje dhe shkallës së ulët të papunësisë, gjendja ekonomike e të rinjve është ende e keqe – çmimet si për banesat ashtu edhe për shpenzimet e përgjithshme të jetesës janë vazhdimisht në rritje, shkruan gazetari gjerman. Ai jep shembullin e Emmanuelit, një 21-vjeçari që punon si kamarier dhe fiton 1000 euro në muaj.

Kjo nuk tingëllon keq në pamje të parë, por në fund nuk i ka mbetur shumë kur paguan 550 euro vetëm për apartamentin. “Prandaj, gjithnjë e më shumë të rinj kroatë po mendojnë të largohen nga vendi.” Sipas një studimi përfaqësues të Friedrich Ebert, i cili do të publikohet në vjeshtë, sot 40 për qind më shumë të rinj po mendojnë të emigrojnë se gjashtë vjet më parë, theksojnë portalet gjermane./DW

LEXO EDHE:

Back to top button