NASA po kërkon një mënyrë më të lirë për të marrë mostrat e Marsit: Misioni është shumë i shtrenjtë dhe joefikas

Ndihmës administratori i NASA-s, Nikki Fox tha se planet do të fokusohen në "inovacionin dhe teknologjinë e provuar" në vend të kërcimeve të reja teknologjike si pjesë e reduktimit të rrezikut dhe kostos

NASA po kërkon një qasje më të lirë dhe më të thjeshtë për një nga prioritetet e saj më të mëdha shkencore – kthimin e mostrave të çmuara të tokës të mbledhura në Mars në Tokë, thanë zyrtarët në agjencinë hapësinore amerikane.

Një thirrje zyrtare për propozime do t’u dërgohet sot qendrave dhe laboratorëve të ndryshëm të NASA-s, si dhe kompanive në industrinë hapësinore, me qëllim të ristrukturimit të programit përballë kufizimeve të shpenzimeve dhe rritjes së kostove, thanë drejtuesit e NASA-s.

Përfaqësuesit e agjencisë thanë në një telefonatë konferencë me gazetarët se ata presin që planet alternative të dorëzohen këtë vjeshtë ose në fillim të dimrit.

Ndihmës administratori i NASA-s, Nikki Fox tha se planet do të fokusohen në “inovacionin dhe teknologjinë e provuar” në vend të kërcimeve të reja teknologjike si pjesë e reduktimit të rrezikut dhe kostos.

Thirrja për një ridizajnim të strategjisë së mostrës së Marsit vjen pasi një rishikim i pavarur i porositur nga NASA shtatorin e kaluar arriti në përfundimin se misioni kishte ndjekur buxhetet dhe pritshmëritë joreale që nga fillimi.

Analiza gjithashtu tregoi se organizimi i misionit është i rëndë dhe se ai nuk zbatohet në mënyrë efikase.

LEXO EDHE:

Back to top button