Një dietologe pohon se ky është lloji më i mirë i peshkut që mund të hani për shëndetin e trurit
Një dietologe pohon se ky është lloji më i mirë i peshkut që mund të hani për shëndetin e trurit
TRURI është një nga organet më të rëndësishme të trupit, ndaj duhet bërë sa më shumë për t’u kujdesur për shëndetin e tij. Sipas HealthDigest, ju mund ta mbani trurin tuaj të shëndetshëm duke fjetur mjaftueshëm, stërvitje, socializim dhe stimulim mendor, si p.sh. zgjidhja e enigmave ose leximi.
Megjithatë, ushqimi ka një funksion të rëndësishëm në ruajtjen e shëndetit të trurit, veçanërisht marrja e ushqimeve të pasura me acide yndyrore omega-3. Dietologia Maggie Moon ka zbuluar se ekziston një lloj proteine e shkëlqyer që mund të hani për shëndetin e trurit, dhe kjo janë sardelet.
“Sardele janë një burim i shkëlqyer i acideve yndyrore omega-3, lloji i yndyrës që truri preferon dhe që është thelbësor për funksionin e shëndetshëm të trurit, nga njohja te shëndeti emocional”, thekson Moon, duke shtuar: “Acidet yndyrore omega-3 janë të qarta. Kanalet e komunikimit në tru, 85 gram sardele të konservuara përmbajnë 837 miligramë acide yndyrore omega-3 që mbështesin shëndetin e trurit dhe 21 gram proteina që ndihmojnë trurin të krijojë neurotransmetues.
Sardelet mund të ngadalësojnë plakjen e trurit
Me kalimin e moshës, funksionet mendore mund të ndryshojnë pasi disa pjesë të trurit tkurren. Rrugët e komunikimit në tru gjithashtu mund të bëhen më pak efikase për shkak të uljes së rrjedhës së gjakut dhe rritjes së inflamacionit. Acidet yndyrore omega-3 nga sardelet dhe llojet e tjera të ushqimeve të detit mund të zvogëlojnë inflamacionin në tru, shkruan HealthDigest.
“Ato ndihmojnë qelizat e trurit të prodhojnë komponime anti-inflamatore që më pas pastrojnë dhe riparojnë dëmet e shkaktuara nga konsumimi i përditshëm, ndotja, sëmundjet ose faktorë të tjerë stresues”, shpjegon dietologu.
Ai shton se 325 miligramët e kalciumit nga sardela stimulojnë neuronet në tru për të çliruar neurotransmetuesit, ndërsa hekuri ndihmon në furnizimin e trurit me oksigjen.
“Konsumimi i ushqimeve të detit, si sardelet, të paktën një herë në javë rekomandohet si pjesë e modelit dietik MIND, i cili sipas hulumtimeve mund të ngadalësojë plakjen e trurit deri në 7.5 vjet dhe të zvogëlojë rrezikun e sëmundjes së Alzheimerit. rreth 53 për qind”, shton ai.
Dieta MIND, e cila është një kombinim i dietës mesdhetare dhe dietës DASH, thekson disa ushqime që promovojnë shëndetin e trurit, si manaferrat, arrat dhe peshku.