Një hulumtim tregon arsyet pse duhet të mbani këpucët brenda në shtëpi!

Një hulumtim tregon arsyet pse duhet të mbani këpucët brenda në shtëpi!

Me rritjen opsioneve kur njerëzit punojnë nga shtëpia, shumë njerëz përfundojnë duke ecur zbathur gjatë gjithë ditës dhe më shumë njerëz po përjetojnë dhimbje në këmbë.

Dr. Priya Parthasarathy, një mjeke pediatre me specialistë të këmbëve dhe kyçeve të Mid-Atlantic në Silver Spring, MD, tha për TIME se ka pasur një “rritje të konsiderueshme” gjatë viteve të fundit të njerëzve që përjetojnë dhimbje në këmbë. Megjithatë, ekziston një mënyrë e thjeshtë për të shmangur dhimbjet, tendosjet dhe frakturat e stresit: vishni këpucë brenda. “Kjo bën një ndryshim kaq të madh,” tha Parthasarathy.

Dr. Jackie Sutera, një pediatër me bazë në Nju Jork, tha se njerëzit priren të mos e kuptojnë se sa kohë kalojnë duke ecur zbathur në dysheme të forta ndërsa janë në shtëpi.

Do të ngrihesh dhe do të qëndrosh përreth kuzhinës dhe do të presësh perime, ose do të pastrosh, ose do të ngjitesh e zbresësh shkallëve për të larë rrobat,” tha Sutera për TIME. Meqenëse dyshemetë e forta nuk ofrojnë asnjë mbështetje ose thithje goditjeje, ndikimi godet jastën e yndyrës së këmbës, shtresën e hollë të yndyrës nën këmbës dhe thembra. Presioni i përsëritur në këmbë për javë dhe muaj mund të shkaktojë inflamacion dhe përfundimisht të çojë në probleme më të mëdha, të tilla si fasciiti i shputës ose tendiniti i Akilit.

“Ai mund të migrojë lart, duke shkaktuar dhimbje në gjunjë, ijë dhe shpinë”, tha Parthasarathy. “Askush nuk është menduar të ecë gjatë gjithë kohës në dysheme druri. Kjo është shumë e ndryshme nga ecja në një terren të butë, me bar ose në plazh. Ju po ecni mbi dru të projektuar”.

Njerëzit që përdorin tavolina në këmbë ose thjesht përfundojnë në këmbë ndërsa punojnë gjatë gjithë ditës, mund t’i lodhin këmbët dhe të çojnë në sëmundje të këmbëve, kështu që Parthasarathy këshilloi përdorimin e një dyshemeje kundër lodhjes së bashku me atlete. Por jo vetëm çdo këpucë do të bëjë punë. Nëse i ktheni këpucët me kokë poshtë dhe zbuloni se thembra janë shumë të konsumuara, kjo do të thotë se ato janë të pabarabarta dhe keni nevojë për një palë të reja. Shapkat mund të jenë në rregull për t’u përdorur por mund të mos ofrojnë mbështetjen e duhur që ju nevojitet. Një palë me një taban të jashtëm do të sigurojë mbështetjen e duhur të harkut.

LEXO EDHE:

Back to top button