Një ishull i ri është shfaqur në Oqeanin Paqësor

Vullkani nënujor i njohur si Home Reef në Ishujt Tonga u zgjua pas 16 vitesh gjumë të thellë dhe më 10 shtator 2022, lava dhe copa shkëmbi filluan të “rrjedhin” në oqean 25 kilometra në jugperëndim të ishullit Lata.

Mbetjet filluan të mblidheshin në një vend dhe në vetëm pak ditë u krijua një ishull krejt i ri me një madhësi prej 4000 metrash katrorë dhe një lartësi prej 10 metrash. Më 20 shtator, zyrtarët nga Shërbimi Gjeologjik i Tongas (TGS) njoftuan se ishulli ishte gjashtëfishuar, duke u zgjeruar në 24,000 metra katrorë. Ekspertët dyshojnë se do të vazhdojë të rritet.

Një unazë zjarri

Ashtu si një feniks që ngrihet nga hiri, ky ishull ka të ngjarë të zhytet përsëri në Unazën e Zjarrit të Oqeanit Paqësor shumë përpara se ndonjë marinar të shpresojë të shkelë në bregun e tij shkëmbor.

Unaza e zjarrit e Paqësorit, e njohur edhe si Unaza e Zjarrit e Paqësorit, është një seri vullkanesh që rrethojnë Oqeanin Paqësor. Aty ndodhen 40% e të gjithë vullkaneve aktive, të cilat, përveç kësaj, si stratovolkane ose vullkane gri, kanë fuqi të madhe shpërthyese.

Kur Home Reef lindi për herë të fundit një ishull të ri në 2006, iu desh një vit që valët e oqeanit të gërryenin sipërfaqen e tij të ngritur. Dhe këtë herë është një ishull edhe më i ulët i sapoformuar, shkruan Science Alert.

Që nga viti 1852 e tutje, shkëmbi shkëmb pjellor Home lindi ishuj në pesë raste, disa prej të cilëve arritën midis 50 dhe 70 metra lartësi. Në vitin 1984, njëra kishte edhe lagunën e saj të vogël. Mali detar përgjegjës për këto struktura jetëshkurtër ndodhet në një rajon të Oqeanit Paqësor të njohur si zona e nënshtrimit Tonga-Kermadec, e cila pret disa nga pllakat tektonike që konvergojnë më shpejt në botë.

Imazhet satelitore të formimit të ishullit

Në atë zonë, Pllaka e Paqësorit po rrëshqet me shpejtësi nën dy pllaka të tjera (Kermadec dhe Tonga) me një shpejtësi prej rreth 24 centimetra në vit, duke formuar hendekun e dytë më të thellë në botë dhe një hark vullkanik jashtëzakonisht aktiv. Kjo shtrirje e kreshtës së detit, e cila shtrihet nga Tonga në Zelandën e Re, ka densitetin më të lartë të vullkaneve nënujore në botë.

Imazhet satelitore të shpërthimit të fundit të Home Reef tregojnë formimin e ishullit më të ri. Imazhi u publikua nga NASA duke përdorur të dhënat nga Shërbimi Gjeologjik i SHBA (USGS) më 14 shtator. Ajo tregon një gjurmë të gjatë tymi, por edhe një ndryshim të dukshëm në ngjyrën e oqeanit përreth.

NASA thotë se oqeani ka të ngjarë të bëhet i turbullt për shkak të përzierjes së ujit acidik të mbinxehur të detit me copa shkëmbi vullkanik dhe mbeturina.

 

LEXO EDHE:

Back to top button