Një myshk rezistent shkretëtire, syntrichia caninervis, mund të jetë në gjendje të lulëzojë në Mars

Një myshk rezistent shkretëtire, syntrichia caninervis, mund të jetë në gjendje të lulëzojë në Mars

Një myshk rezistent shkretëtire, syntrichia caninervis, mund të jetë në gjendje të lulëzojë në Mars, duke ndihmuar potencialisht përpjekjet e ardhshme të kolonizimit njerëzor. Sipas një studimi të ri të botuar në The Innovation, ky myshk tregon tolerancë të jashtëzakonshme ndaj kushteve ekstreme të ngjashme me ato në Mars.

Syntrichia caninervis mund të durojë temperaturat deri në -196°C dhe i reziston niveleve të larta të rrezatimit gama vdekjeprurëse për shumicën e formave të tjera të jetës. Ai gjithashtu mbijeton në kushte jashtëzakonisht të thata, duke e bërë atë një kandidat kryesor për mjediset jashtëtokësore.

Studiuesit demonstruan se syntrichia caninervis mund të rritet në kushte të simuluara marsiane. Ai i mbijeton ngrirjes në -80°C për tre deri në pesë vjet dhe në -196°C deri në 30 ditë. Pas shkrirjes, myshku rikuperohet dhe rritet, veçanërisht nëse dehidratohet para ngrirjes. Ai lulëzon në nivelet e rrezatimit deri në 500 gray (Gy), ndërsa njerëzit zakonisht vdesin pas 8 Gy. Nën faktorët e kombinuar të mjedisit marsian – temperaturat e luhatshme, presioni i ulët atmosferik, nivelet e larta të CO2 dhe rrezatimi intensiv UV – myshku tregoi një shkallë rikuperimi 100% 30 ditë pas ekspozimit nëse thahej më parë.

Image

Marsi paraqet sfida të mëdha: një atmosferë e hollë me mbizotërim të CO2, presion të ulët, temperatura ekstreme dhe nivele të larta të rrezatimit kozmik. Uji ekziston kryesisht si akull, pa fushë magnetike globale mbrojtëse. Syntrichia caninervis, me tolerancën e saj ekstreme ndaj stresit, mund të shërbejë si një specie pioniere për krijimin e ekosistemeve. Mund të kontribuojë në prodhimin e oksigjenit, kapjen e karbonit dhe pjellorinë e tokës. Për më tepër, myshku mund të lehtësojë proceset atmosferike, gjeologjike dhe ekologjike të nevojshme për bimët dhe kafshët më të larta.

Autorët e studimit theksuan se ndërsa krijimi i habitateve të vetëmjaftueshme në Mars është një qëllim i largët, syntrichia caninervis tregon potencial të madh për përpjekjet fillestare të kolonizimit. Hapat e ardhshëm përfshijnë testime të mëtejshme në Mars ose Hënë për të eksploruar mundësitë e rritjes së bimëve në hapësirën e jashtme.

Ky hulumtim hap rrugë të reja për kolonizimin e hapësirës, ​​duke sugjeruar se bimët e qëndrueshme si syntrichia caninervis mund të jenë integrale për zhvillimin e ekosistemeve të qëndrueshme në planetë të tjerë.

LEXO EDHE:

Back to top button