Një prodhues austriak i verës zbuloi eshtra gjigande në një bodrum vere

Një prodhues austriak i verës zbuloi eshtra gjigande në një bodrum vere

Gjatë rinovimit të bodrumit të verës, prodhuesi austriak i verës zbuloi eshtra vigan, të cilat vlerësohen të jenë midis 30,000 dhe 40,000 vjet të vjetra, shkroi të enjten agjencia gjermane dpa.

Prodhuesi i verës raportoi zbulimin e tij në Zyrën Federale Austriake për Monumentet, pas së cilës arkeologët nga Akademia Austriake e Shkencave (ÖAW) filluan gërmimet në mes të majit.

Kockat e viganit u gjetën në qytetin austriak Goebelsburg, në veriperëndim të Vjenës.

Sipas ÖAW, mbetjet e viganit përfaqësojnë “zbulimin më domethënës të kësaj specie në më shumë se 100 vjet”. Arkeologët kanë gjetur disa shtresa mbetjesh, duke sugjeruar se ato ndoshta i përkasin të paktën tre mamuthëve që kanë jetuar gjatë Epokës së Akullnajave.

“Një shtresë e tillë e madhe e kockave të viganit është e rrallë,” tha arkeologia Hannah Parrow-Suchon.

Studiuesit thanë se vendi mund të ketë shërbyer si një vend ku njerëzit e epokës së gurit i ndoqën kafshët e mëdha në kurthe për t’i vrarë më vonë. Ata shpresojnë të zbulojnë të dhëna të reja se si njerëzit organizuan gjuetinë e kafshëve në kohët e lashta.

Sipas ÖAW, 150 vjet më parë, gjithashtu në një bodrum vere në Goebelsburg, u zbulua një shtresë e trashë kockash së bashku me shtresa kulturore me artefakte, bizhuteri, fosile dhe qymyr druri.

Pasi arkeologët të shqyrtojnë gjetjen e re, eshtrat do t’i dorëzohen Muzeut të Historisë Natyrore në Vjenë për restaurim.

LEXO EDHE:

Back to top button