Një profesor zbuloi se cila duhet të jetë forma e gotës në mënyrë që birra të qëndrojë e ftohtë

Një profesor zbuloi se cila duhet të jetë forma e gotës në mënyrë që birra të qëndrojë e ftohtë

Claudio Pellegrini, profesor i shkencave termike dhe fluide nga Brazili, llogariti formën optimale të një gote birre në mënyrë që të mbajë birrën të ftohtë sa më gjatë të jetë e mundur. Ai shkroi një letër që përshkruante analizën e tij të formave të gotave të birrës.

Hulumtimet e mëparshme tregojnë se konsumatorët e birrës preferojnë pijen e tyre të ftohtë – përgjithësisht sa më të ftohtë që të jetë e mundur. Shumë konsumues të birrës gjithashtu preferojnë të konsumojnë pijet e tyre nga një gotë e pastër.

Fatkeqësisht, dy dëshirat paraqesin një rebus – pirja nga një gotë lejon që birrën të humbasë freskinë e saj shumë shpejt – domethënë, ajo pushon së qeni e ftohtë. Për shkak të kësaj, prodhuesit e gotave të birrës kanë zhvilluar dizajne të ndryshme për ta mbajtur birrën sa më të ftohtë të jetë e mundur, për aq kohë sa të jetë e mundur.

Pellegrini testoi dizajne të tilla duke llogaritur dizajnin optimal të xhamit, bazuar në parimet e fizikës, për të mbajtur birrën të ftohtë në një gotë për pije. Ai nuk përfshiu faktorë të jashtëm, si nxehtësia e dorës që mban gotën ose llojet e xhamit të përdorur.

Për të përcaktuar një formë të tillë, ai filloi me modelin më të thjeshtë – një filxhan me një kthesë të lëmuar, të fiksuar rreth një boshti vertikal – me një lartësi standarde, rreze dhe raport bazë-majë. Ai gjithashtu miratoi një bazë të izoluar, duke siguruar që humbja e nxehtësisë do të ndodhte vetëm nga lart dhe anët.

Ai gjithashtu supozoi një temperaturë fillestare fikse të birrës për të gjitha qëllimet e testimit dhe se gota do të kishte rezistencë termike të papërfillshme. Një skenar i tillë garantonte që ndryshimet në transferimin e nxehtësisë do të ishin rezultat i drejtpërdrejtë i ndryshimeve në formë.

Duke bërë llogaritjet e tij, Pellegrini zbuloi se forma më e mirë ishte ajo që ishte më e popullarizuara – një filxhan me një bazë të vogël që zgjerohej drejt majës.

Ai gjithashtu pranon se rezultatet më të mira arrihen kur gota është aq e vogël sa që birra konsumohet në një ose dy gllënjka të shpejta, por ai beson se pirja e birrës në këtë mënyrë e humb kuptimin e pirjes së birrës vetë.

LEXO EDHE:

Back to top button