Numri i rasteve të padiagnostikuara me HIV po rritet në Evropë

Numri i rasteve të padiagnostikuara me HIV po rritet në Evropë

Gjithnjë e më shumë njerëz në Evropë po jetojnë me HIV pa u diagnostikuar, me sa duket për shkak të stigmës që ende rrethon virusin që shkakton SIDA-n.

Sipas të dhënave të fundit të Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), “nga viti 2018 deri në fund të vitit 2021, në rajonin evropian kishte më shumë njerëz të infektuar me HIV sesa të diagnostikuar”.

Rajoni Evropian i OBSH-së përfshin më shumë se 50 vende, duke përfshirë Rusinë, Ukrainën dhe Turqinë.

Në krahasim, Zona Ekonomike Evropiane (ZEE), e cila përfshin Islandën, Lihtenshtajnin dhe Norvegjinë, përveç vendeve anëtare të BE-së, ka parë pak më shumë diagnoza të HIV-it sesa infeksione gjatë dekadës së fundit, duke sugjeruar se numri i rasteve të padiagnostikuara në këto vende është në rënie. .

Duhet të jemi thellësisht të shqetësuar për të dhënat

Megjithatë, rreth 12.5 për qind e rasteve me HIV në EEA janë ende të padiagnostikuar, thotë OBSH.

“Ne të gjithë duhet të jemi thellësisht të shqetësuar për të dhënat mbi testimin, trajtimin dhe kujdesin për HIV-in”, tha Drejtori Rajonal i OBSH-së për Evropën Hans Kluge.

Stigma e përhapur për HIV-in i pengon njerëzit të testohen dhe po na pengon në mënyrë të rrezikshme nga përmbushja e objektivit tonë për 2030 për t’i dhënë fund SIDA-s.

Në vitin 2021, rreth 300 diagnoza të reja të HIV-it bëheshin çdo ditë në 46 nga 53 vendet në Evropë, duke përfshirë 45 çdo ditë në vendet e EEA, sipas OBSH-së. Kjo arrin në 106,508 diagnoza të reja të raportuara në Evropë dhe 16,624 në BE gjatë vitit, njoftoi organizata ndërkombëtare. Dita Botërore e SIDA-s festohet më 1 dhjetor.

Klinikat celulare të HERA-s për testimin e HIV-it

Nëpërmjet shërbimit celular të klinikave të testimit të HIV-it të HERA-s, në bashkëpunim me 13 shoqata qytetarësh dhe 10 institucione shëndetësore, ofrohet këshillim dhe testim vullnetar për HIV-in (DST) për grupet e cenueshme dhe të margjinalizuara në 11 qytete në të gjithë vendin dhe, nëse është e nevojshme, në qytete më të vogla dhe. fshatrat, dhe kryesisht popullata e re, meshkujt që kryejnë marrëdhënie seksuale me meshkujt dhe komuniteti LGBTI, personat që injektojnë drogë, punonjësit e seksit dhe të burgosurit.

Në dy furgonët e pajisur siç duhet, klientët mund vullnetarisht, konfidencialisht dhe pa pagesë:

– Të informohen për rrezikun dhe parandalimin e HIV-it (këshillim para testit)

– Për të zbuluar statusin e tyre HIV (me teste të shpejta HIV që bëhen me gjak nga gishti dhe janë gati për 30 minuta)

– Të informohen se si të reduktojnë rrezikun e transmetimit dhe infeksionit me HIV në të ardhmen, të marrin mbështetje dhe të referohen në një shërbim mbështetës psikosocial për personat që jetojnë me HIV nëse është e nevojshme (këshillim pas testit)

– Për të marrë prezervativë, lubrifikantë dhe materiale informative

Konfidencialiteti i bisedave dhe rezultateve të testeve është i garantuar dhe trajtimi është i barabartë për të gjithë, pavarësisht nga statusi i HIV-it, statusi social, arsimimi, identiteti gjinor, orientimi seksual, mosha, përkatësia etnike ose fetare, paaftësia ose çdo karakteristikë tjetër.

Përveç qendrave rinore “Dua të di” të HERA-s , në Maqedoni shërbimet e këshillimit dhe testimit të HIV-it ofrohen pa pagesë dhe në mënyrë konfidenciale në KËTO organizata dhe institucione shëndetësore.

LEXO EDHE:

Back to top button