Pediatër këshillojnë se si të njohim apendicitin tek fëmijët

Pediatër këshillojnë se si të njohim apendicitin tek fëmijët

Apendiciti është në fakt ënjtje dhe infeksion dhe është një urgjencë.

Si të rriturit ashtu edhe fëmijët duhet të reagojnë ndaj simptomave të para dhe të kërkojnë ndihmë mjekësore. Kur apendiksi bllokohet, bakteret përhapen dhe shpesh mund të shkaktojnë një infeksion të rrezikshëm.

Inflamacioni i apendiksit (apendiksit) nuk është një gjendje ngjitëse dhe më së shumti prek fëmijët dhe adoleshentët. Edhe pse e rrallë, ndonjëherë mund të ndodhë tek foshnjat.

Shenjat e para të apendicitit janë shpesh një temperaturë pak e ngritur dhe dhimbje në pjesën e poshtme të barkut. Siç shpjegojnë mjekët pediatër, këto dhimbje zakonisht intensifikohen. Nëse fëmija ndjen dhimbje barku, prindërit duhet t’i kushtojnë vëmendje edhe shenjave të mbetura që mund të tregojnë apendiksit. Kjo eshte e gjitha:

  • temperaturë të lartë
  • humbje e papritur e oreksit
  • nauze dhe të vjella
  • diarreja
  • stomak i fryrë.

Nëse dhimbja përhapet gradualisht nëpër bark dhe është shumë intensive, kjo mund të nënkuptojë edhe se apendiksi është këputur, paralajmërojnë pediatër. Në këtë rast, shpesh ndodh një temperaturë trupore mbi 40 gradë Celsius dhe kërkon ndërhyrje të menjëhershme mjekësore.

LEXO EDHE:

Back to top button